Miquel Martorell
Cultura 05/04/2024

Denuncien el canvi de puntuacions durant el concurs "a cegues" per triar el director del teatre Principal

El PSIB assegura que hi ha hagut "falta de transparència" amb el procés i que el Consell de Mallorca no li ha facilitat els projectes dels candidats

ARA Balears
2 min
El nou director del teatre Principal Miquel Martorell i la consellera insular de Cultura, Antònia Roca.

PalmaEl PSIB ha retret al Consell de Mallorca la "falta de transparència" en el procés per triar el nou director del teatre Principal, Miquel Martorell, que va ser ratificat aquest dijous pel Patronat de la fundació de la sala pública.

El Grup Socialista a la institució insular ha advertit que a la reunió del Patronat d'aquest dijous se'ls va informar que "algunes puntuacions dels criteris d'avaluació per triar el nou director es van canviar durant el procés". Denuncien que la consellera insular de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, "no ha respost amb cap argument" a les consideracions que han fet des del PSIB a la reunió del patronat", en la qual ha estat present la consellera insular socialista Beatriz Gamundí.

Al mateix temps, ha apuntat que "tampoc no s'han presentat les llistes provisionals de la selecció dels candidats" per poder fer al·legacions. Segons Gamundí, això "demostra una falta de transparència molt greu" per part de l'equip de govern del Consell de Mallorca i una "falta de gestió" per haver "improvisat amb les puntuacions".

La consellera insular ha asseverat que la seva formació ha demanat còpies dels projectes de totes les persones que es van presentar com a candidates a director del teatre Principal i "no n'han obtingut cap", ni "informacions sobre la gestió del teatre".

"Al PSIB l'han obligat a votar a cegues el candidat amb més puntuació, sense tenir una còpia del projecte guanyador, i en aquests moments no es té ni la nova programació ni el pla d'actuació per a aquest 2024", ha subratllat.

Des del PSIB han incidit que les bases "no han estat consensuades amb el sector ni amb cap grup polític" i la convocatòria i les condicions per optar a la plaça es van publicar al BOIB al mateix temps que es van explicar als membres d'aquest Patronat, per la qual cosa es van impugnar aquestes bases per "incompliments legals" i han indicat que la resolució d'aquestes impugnacions els ha generat "dubtes sobre la seva naturalesa i imparcialitat".

Censura

El PSIB ha explicat que s'han abstingut en la votació perquè el resultat d'aquest procés és "equivalent a no haver-lo convocat", ja que només s'hi han presentat quatre candidats, la qual cosa, al seu judici, "posa de manifest la falta d'atractiu del teatre Principal per als professionals del sector a causa del govern PP-Vox, que té experiència censuradora a l'Ajuntament de Palma i que en el Consell van votar en contra d'una moció del PSIB contra la censura en la cultura".

En un comunicat, el PSIB ha censurat també el "retard" en la selecció, ja que l'anterior director va acabar el contracte l'1 de setembre, i han recalcat que "si s'haguessin fet les coses bé, al novembre ja s'hauria pogut tenir un nou director, no sis mesos després".

A més, Gamundí ha al·legat que "s'ha incomplert el Pla d'igualtat del mateix Consell de Mallorca", ja que la comissió avaluadora per elegir el nou director "no ha estat paritària", atès que entre els cinc membres tan sols hi havia una dona. A més, ha assenyalat que els tres membres que posen les institucions (Ajuntament de Palma, Consell de Mallorca i Govern) "eren tots homes".

No obstant això, des del Grup Socialista han desitjat "sort i encerts" al nou director del Principal i han anunciat que "estaran vigilants del pla d'actuació i la programació que es presenti".

stats