Polítiques culturals
Cultura 01/08/2022

Miquel Iceta: "Es comet l'error de pensar en el conjunt d'Espanya des de Madrid"

El ministre de Cultura ha aprofitat la seva visita a Mallorca per reunir-se amb una vintena de representants del sector cultural illenc

2 min
El ministre de Cultura, Miquel Iceta, al CineCiutat.

PalmaSembla que el ministre de Cultura, Miquel Iceta, sap que a les Illes hi ha certes particularitats que a vegades limiten el desenvolupament del sector. Sobre això, i amb relació a l'Estatut de l'Artista, Iceta ha dit que caldrà escoltar els creadors i estudiar "quines mesures particulars" caldrà considerar per al sector a les Illes, com ara en temes de fiscalitat; ara bé, "en temes de dret laboral, és el mateix a tot el país". El ministre ha atès els mitjans de comunicació abans de reunir-se, aquest dilluns, amb una vintena de representants del sector a CineCiutat. Per això, Iceta no ha pogut ser gaire precís ni obert per parlar de les demandes, reclams o necessitats que el sector illenc li hagi pogut plantejar.

El socialista ha estat crític sobre certa mirada sobre la cultura: "Es comet l'error de pensar en el conjunt d'Espanya des de Madrid. Això deixa fora moltes coses. Afortunadament, l'activitat cultural no només es concentra a Madrid i Barcelona". Aquesta reunió, que servirà per conèixer les "sensibilitats culturals" del sector illenc, s'ha fet aprofitant la visita a Mallorca del ministre, que l'ha duit a gaudir de la clausura de l'Atlàntida Mallorca Film Fest i d'una visita a Es Baluard Museu. Bàsicament, els temes que s'havien de tractar són l'Estatut de l'Artista i el Bo Cultural Jove. La delegada del Govern, Aina Calvo, ha acompanyat Iceta.

Iceta també ha repost preguntes de la premsa sobre el Bo Cultural Jove, una de les mesures de les quals presumeix el govern espanyol i que ha llançat "inspirat per França". La mesura es va posar en marxa la setmana passada, i el ministre, tot i dir que està satisfet amb el funcionament, també ha comentat que "en algunes coses hem pagat la novatada".

Iceta no ha deixat perdre l'oportunitat de demanar a empreses i altres entitats culturals que se sumin a la iniciativa del Bo Cultural Jove, una mesura que pretenen que aguanti: "Està assegurada en el proper curs perquè està inclosa dins els Pressupostos Generals", ha apuntat. Ara bé, en cas que el govern espanyol canviï de mans, la decisió serà dels altres.

La promoció del bo cultural és per als joves que van néixer el 2004, que fan 18 anys enguany. "Ens interessa que sàpiguen que tenen aquesta possibilitat, la de gaudir de 400 euros al llarg de tot un any per invertir en Cultura, però han de saber que s'han d'inscriure abans del 15 d'octubre. Ja no falta tant, després tot són presses", ha apuntat Iceta.

stats