Cultura 22/03/2022

Com funcionarà el bo cultural de 400 euros per a joves?

Cinc claus per entendre la mesura, que es posarà en marxa a partir de juny

ARA
2 min
El Pony Pisador es consagra a les barraques de Girona

BarcelonaA partir de juny tots els joves espanyols que facin 18 anys aquest any, i també els sol·licitants d'asil, podran accedir al bo cultural. Serà un moneder virtual que posarà a la seva disposició 400 euros per gastar en productes culturals digitals i presencials. Aquestes són les claus del bo cultural, que s'ha aprovat aquest dimarts al consell de ministres.

1.

Quants diners es rebran?

S'atorgaran 400 euros als joves que facin 18 anys al llarg del 2022. Podran utilitzar-lo per adquirir productes, serveis i activitats culturals. El bo serà vàlid durant els dotze mesos següents a la concessió i arribarà a gairebé 500.000 joves de tot Espanya. El podran sol·licitar els joves que tinguin la nacionalitat o residència espanyola, així com els que siguin sol·licitants d'asil a Espanya (podran fer-ho els refugiats ucraïnesos que facin 18 anys el 2022).

2.

A què pot anar destinat?

El bo subvencionarà arts en viu, patrimoni cultural i arts audiovisuals: entrades i abonaments per a arts escèniques, música en directe, cinema, museus, biblioteques, exposicions i festivals escènics, literaris, musicals o audiovisuals. El topall màxim serà de 200 euros per beneficiari. El bo també es pot destinar a productes culturals en suport físic: llibres, revistes, premsa o altres publicacions periòdiques, videojocs, partitures musicals, discos, CDs, DVDs o els coneguts com a Blu-ray, fins a un màxim de 100 euros per beneficiari. Les compres de productes culturals en suport físic hauran de ser recollides de manera presencial, no serà possible l'enviament a domicili o en punts de lliurament.

3.

Es poden adquirir productes i serveis digitals?

Cada persona beneficiària podrà destinar fins a 100 euros al consum digital o en línia: subscripcions i lloguers a plataformes musicals, de lectura o audiolectura, o audiovisuals, compra d'audiollibres, compra de llibres digitals (coneguts com a e-books), subscripció per a descàrrega d'arxius multimèdia (podcasts), subscripcions a videojocs en línia, subscripcions digitals a premsa, revistes o altres publicacions periòdiques. Les subscripcions a plataformes en línia amb càrrec al bo estaran limitades a un màxim de quatre mesos, sens perjudici de les ofertes comercials que les plataformes puguin fer als beneficiaris per estendre aquesta durada.

4.

Què queda fora del bo cultural?

L'adquisició de productes de papereria com llibres de text curriculars, siguin impresos o digitals, equips, programari, maquinari i consumibles d'informàtica i electrònica, material artístic, instruments musicals, espectacles esportius i taurins, moda i gastronomia. No es cobrirà tampoc l'adquisició de productes que hagin estat qualificats d'X o pornogràfics.

5.

Com es podrà demanar?

La gestió del bo cultural es farà a través d'una plataforma tecnològica específica, en la qual es presentaran les sol·licituds, que es tramitaran per ordre d'arribada. Un cop concedida l'ajuda al beneficiari, s'abonarà l'import total concedit, en un únic pagament, en format de targeta prepagament virtual. Si el jove no disposa d'un dispositiu mòbil, excepcionalment, es podrà emetre una targeta física. El Bo Cultural Jove serà compatible amb qualsevol altra subvenció, ajuda, ingrés o recurs procedent d'altres administracions públiques.

stats