Llibertat d'expressió
Cultura 08/02/2021

Reforma penal per evitar 'casos Hasél'

Després del manifest de 200 artistes, el govern espanyol es compromet a evitar condemnes en el cas de manifestacions artístiques

3 min
Manifestació dissabte passat a Barcelona en suport a Pablo Hasél

MadridA només tres dies perquè venci el termini que ha donat l'Audiència Nacional perquè el raper lleidatà Pablo Hasél ingressi a la presó i coincidint amb la publicació d'un manifest de suport firmat per més de 200 artistes, inclosos el cantautor Joan Manuel Serrat i el cineasta Pedro Almodóvar, el govern Pedro Sánchez mou peça per expressar –encara que sigui de manera velada– la seva disconformitat amb la decisió d'enviar un cantant a la presó per les seves lletres.

La Moncloa ha informat aquest dilluns al vespre que el ministeri de Justícia plantejarà una revisió dels delictes relacionats amb "excessos en l'exercici de la llibertat d'expressió" perquè no puguin suposar mai pena de presó, sinó que es limitin a tenir "penes dissuasives". En concret, el govern espanyol creu que només s'haurien de castigar "les conductes que suposin clarament la creació d'un risc per a l'ordre públic o la provocació d'algun tipus de conducta violenta".

Condemnes desproporcionades

És més, per a la Moncloa, no haurien de portar a cap condemna penal els "excessos verbals" comesos en el context de manifestacions artístiques, culturals o intel·lectuals. Perquè el govern espanyol entén que "el dret penal no és l'eina més útil, ni necessària, ni proporcionada per respondre a comportaments que, tot i poder ser pròxims a la il·licitud, si fossin castigats penalment comportarien un desànim per a la llibertat d'expressió". En aquest sentit, el govern espanyol s'aferra a la jurisprudència del Tribunal Constitucional, el Tribunal Europeu de Drets Humans, la Unió Europea i la major part de la doctrina espanyola.

En la nota, la Moncloa no aclareix quins seran els terminis per a aquesta revisió, que arriba també en ple clima electoral a Catalunya i el dia abans que Podem presenti al Congrés la seva proposta de reforma. Tampoc parla en concret de quins delictes afectarà. Hasél va ser condemnat a dos anys i un dia de presó per part de l'Audiència Nacional per enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona. El Suprem va ratificar-ne la sentència l'any passat però va rebaixar la pena a nou mesos i un dia per enaltiment amb reincidència. Una revisió d'aquests delictes comportaria una lenta reforma del Codi Penal, sobre la taula des de fa temps també per revisar els delictes de rebel·lió i de sedició.

L'anunci, de fet, arriba des de la Moncloa i no des del ministeri de Justícia, capitanejat pel socialista Juan Carlos Campo. Fonts d'aquest departament han assegurat d'entrada que no en tenien més informació i que no podien concretar terminis ni els articles que s'haurien de tocar. Gairebé una hora i mitja després, des del ministeri de Justícia han detallat que es tracta d'una reforma del Codi Penal dels denominats delictes d'expressió, és a dir, el delicte d'enaltiment del terrorisme i humiliació a les víctimes, el delicte d'odi, els d'injúries a la Corona i a d'altres institucions i els delictes contra els sentiments religiosos. Assenyalen que la reforma està "justificada" perquè aquests delictes tenen certa "indefinició" i per la difícil delimitació entre l'exercici del dret fonamental i la conducta delictiva.

En el manifest que demana la llibertat per a Hasél fet públic aquest dilluns s'acusa l'estat espanyol d'"equiparar-se a països com Turquia o el Marroc, que també compten amb diversos artistes empresonats per denunciar els abusos que es cometen des de l'Estat". Ara el ministeri de Justícia assenyala que la justícia europea ha exigit a Espanya "precisió i restricció en aquests delictes".

Podem proposa derogar els delictes

El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ja va rebutjar la decisió de l'Audiència Nacional fa dues setmanes d'enviar Hasél a la presó i, en una entrevista amb l'ARA, assegura aquest dilluns que "a Espanya no hi ha una situació de plena normalitat democràtica" per casos com el dels presos polítics i exiliats però també com el del raper lleidatà. La vicepresidenta segona, Carmen Calvo, li ha replicat que discrepava "absolutament" de les seves paraules. Però poques hores després, ja de nit, la Moncloa ha enviat aquesta informació en què es comprometria a evitar que es repeteixin casos com el de Hasél.

Unides Podem registrarà demà dimarts una proposició de llei al Congrés que va més enllà de l'anunciada des de la Moncloa. En concret, proposa derogar els tipus penals d'injúries a la corona, el d'enaltiment del terrorisme o les ofenses contra sentiments religiosos. La proposta del ministeri de Justícia (en mans del PSOE) parla d'una reforma i de "càstigs dissuasius".

stats