Premis de cinema

'La Mesías' i 'Robot dreams' triomfen als premis Feroz

L'acusació contra Carlos Vermut capitalitza les converses a la catifa vermella

ARA
2 min
Els Javis als premis Feroz.

BarcelonaLa sèrie dels Javis La Mesías, amb sis premis (entre els quals a millor sèrie dramàtica, guió i a interpretació), i la pel·lícula d'animació Robot dreams, amb tres, van ser les dues principals guanyadores dels premis Feroz, entregats ahir al vespre. La notícia del dia, en el sector del cinema, havia estat l'acusació de tres dones contra el cineasta Carlos Vermut per violència sexual, una investigació que va publicar divendres El País. A la nit, a la gala dels premis Feroz, la notícia va ser comentada a la catifa vermella per donar suport a les tres presumptes víctimes i celebrar que el Me Too arribi al cinema espanyol. I també va tenir espai a l'escenari: la presidenta de l'Associació d'Informadors Cinematogràfics, organitzadors dels premis, va fer al·lusió als abusos "que no només estan al cinema" sinó "en la societat". L'any passat també hi va haver un escàndol a la festa posterior als premis (una agressió a l'actriu Jedet), va recordar, i va dir que l'entitat "està sempre amb les víctimes".

El talent català es va fer notar als premis de la premsa. Roger Casamajor i Albert Pla van ser premiats com a millor actor principal i secundari per La Mesías, així com la jove Irene Balmes (filla del cantant de Love of Lesbian, Santi Balmes), que va rebre el premi a actriu de repartiment. David Verdaguer va ser premiat pel seu Eugenio a Saben aquell.

En el capítol de directors, també va guanyar el premi a millor director J.A. Bayona per La societat de la neu, i Estíbaliz Urresola se'l va endur per la millor pel·lícula dramàtica per 20.000 espècies d'abelles, que és una producció catalana, com Robot dreams, que a més de millor comèdia va rebre el premi a millor música original, obra d'Alfonso de Villalonga.

La pel·lícula Upon entry (La llegada) va rebre el premi a millor guió, La singla va guanyar el Feroz Arrebato de fo-ficció, mentre que el de ficció el va recollir Sobre todo de noche. La Dani va rebre el Feroz a millor actor de repartiment per Te estoy amando locamente, un homenatge que ha dedicat a "tots els raros".

El premi Feroz d'honor va ser per a l'actriu Mònica Randall, que va celebrar que el jurat l'hagi "retingut a la memòria" encara que sigui "un moment", i va celebrar-ho perquè va dir que té l'edat de mirar enrere i veure com li ha anat la vida. "Gràcies pel vostre respecte", va dir, emocionada.

stats