Art
Cultura 29/01/2024

Més de 150 obres de la col·lecció d’Es Baluard celebren els 20 anys del museu

L’exposició es podrà visitar a partir de dia 31 de gener i inclou una intervenció feta per Tonina Matamalas expressament per a aquesta mostra

3 min
Recorregut per l'exposició "En diàleg: museu i col·lecció" que s'inaugura aquest dimarts 30 de gener

PalmaEntre els centenars d’obres que conformen la col·lecció d’Es Baluard s’hi troben, almanco, dues marededeus. Dues que no tenen res a veure amb allò que tradicionalment s’associa a una marededeu. Una és una pintura i l’altra, una fotografia; una remet a l’expressionisme alemany i l’altra, a la performança; una és de l’any 1920 i l’altra, de 2008. I, tanmateix, en veure-les una devora l’altra no hi ha dubtes que parlen del mateix: de la dissidència, de les tenebres i de la violència, de la maternitat entesa des de noves perspectives en moments molt diferents de la història.

El quadre de Norah Borges i la fotografia de Marina Abramovic, protagonistes d’aquesta conjunció, són només un dels diferents vincles artístics i atemporals que s’han volgut plantejar al llarg de l’exposició En diàleg: museu i col·lecció, una mostra que revisa la col·lecció d’Es Baluard des de diferents perspectives a la recerca de definir la funció d’aquest museu en el marc del seu vintè aniversari. 

Les comissàries de l'exposició, Eva Cifre i Soad Houman, responsables de les àrees d'Educació i de Registre i Col·lecció del museu, respectivament.

Dividida en dos espais, a les plantes 0 i -1 del museu, l’exposició que es podrà visitar a partir de dimecres dia 31 de gener ofereix un recorregut cronològic per més de 150 obres que formen part de la col·lecció. Entre elles, destaquen els paisatges de Santiago Rusiñol i Anglada-Camarasa, les ceràmiques de Pablo Picasso i les nombroses peces que demostren com de singular i diversa va ser la trajectòria de Joan Miró, un dels grans protagonistes de la col·lecció. També s’han escollit obres dels mallorquins Miquel Barceló, Teresa Matas, Bernardí Roig o Lara Fluxà per teixir una revisió de la col·lecció que pretén també aprofundir en les múltiples definicions de la paraula museu. “Aperaixen temes com la inclusió, la diversitat, la feina d’arxiu, l’individu i la comunitat… Són paraules que esdevenen una metàfora del mateix museu”, ha explicat Eva Cifre, cap de l’àrea d’Educació, que ha comissariat aquesta exposició de manera conjunta amb Soad Houman, cap de Registre i Col·lecció de l’àrea artística del museu. 

Una relatoria visual sobre l'edifici

En tot cas, la primera obra que veurà el visitant d’aquesta exposició no forma part de la col·lecció del museu perquè, de fet, es tracta d’una intervenció ex profeso de la mallorquina Tonina Matamalas. En un gran mural ubicat just davant la porta d’accés a la mostra, Matamalas s’ha proposat concentrar la història de l’edifici que acull el museu Es Baluard, des dels seus orígens com a murada renaixentista fins a l’expropiació viscuda als anys 70 i les obres duites a terme per acollir el museu actual. “Quan em van proposar fer aquesta intervenció vaig demanar fer una visita al museu”, ha explicat l’artista, “i a partir de la visita n’he fet una relatoria visual, que no és altra cosa que dibuixar en directe i intentar traduir allò que oralment t’expliquen en dibuixos”. A través de la intervenció de Matamalas, qui coneix bé el museu perquè hi va treballar durant més d’un any, es pot accedir de manera sintètica i estètica a la trajectòria d’un edifici que fa ja 20 anys va esdevenir l’epicentre de l’art modern i contemporani a les Balears. 

stats