Cultura 16/09/2021

El Mercat de les Flors aposta pels nostres joves talents: Aïna Alegre, Marina Mascarell i Núria Guiu

El teatre de Montjuïc coproduirà 25 artistes i convidarà noms com Sasha Waltz i Deborah Hay

2 min
Marina Mascarella serà l'encarregada d'inaugurar la temporada al Mercat de les Flors

BarcelonaEl Mercat de les Flors s'omple aquesta temporada de cares noves perquè el públic les descobreixi. "Volem presentar als espectadors el que s'està coent en la comunitat artística més propera. Cal respondre a la urgència que ha deixat la pandèmia en els processos de creació, i per això cal apostar directament pels nous creadors i les companyies locals", afirma la directora del Mercat de les Flors, Àngels Margarit. El teatre de Montjuïc inaugurarà el curs amb dues peces de Marina Mascarell, Orthopedica corporation i Dog Bird. La coreògrafa abordarà la lluita contra la domesticació amb sis ballarins a escena d'edats i procedències molt diferents.

L'aposta per la creació es traduirà aquest any en 25 artistes coproduïts o en residència al Mercat, entre els quals hi haurà Núria Guiu, que després de triomfar amb Likes prepara Cyberexorcisme, un muntatge sobre el poder fantasmagòric de les noves tecnologies. Després de forjar-se una carrera a França, la barcelonina Aïna Alegre tornarà a Catalunya amb R-A-U-X-A, una peça amb música electrònica interpretada en directe. Dels noms de casa també destaquen la companyia de Miquel Barcelona, que convertirà els testimonis de la Guerra Civil en dansa amb Rojos, i el Col·lectiu Hotel, que estrenarà Habitació 11: La Honte, una reflexió sobre la vergonya. A més, Guy Nader i María Campos rescataran Made of Space, que ja es va poder veure a l'últim Festival Grec.

'In C', de Sasha Waltz, és una de les propostes internacionals del Mercat de les Flors.

Humanhood serà companyia associada amb una nova creació, Infinit, i una d'anterior que tornaran a interpretar, Zero. "Més que fer una temporada amb l'últim espectacle de cada artista, m'interessa entendre’n les trajectòries i establir contextos", assenyala Margarit. Per això, aprofitant el pas dels creadors pel Mercat es recuperaran peces anteriors seves que permetran llegir les seves obres amb més perspectiva.

Grans noms internacionals

Malgrat que el Mercat posa l'accent en la creació local, la temporada també acollirà espectacles de coreògrafs de referència de fora de Catalunya. Una de les més prestigioses és la nord-americana Deborah Hay, que portarà dues peces de gran format amb el ballet Cullberg: The Match i Figure a Sea. Hay també interpretarà dos solos, A lecture on the Performance on Beauty i My choreographed body... revisited. De l'escena europea el Mercat ha programat In C, de l'alemanya Sasha Waltz, i el belga Jan Martens, que a Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones farà confluir intèrprets d'entre 16 i 69 anys. Les gallegues Janet Novás i Mercedes Peón visitaran Barcelona amb Mercedes máis eu, "una peça bomba que sortirà de l'escenari", diu Margarit.

A banda de la programació de dansa, el Mercat de les Flors també serà escenari de circ. Al cicle Circ d'Ara Mateix hi participaran Som Noise, PSIRC, Elena Zanzu, Haa Collective i Troposfera XYZ, entre d'altres. I per Nadal, la companyia de circ "eia" s'instal·larà al Mercat amb NUYE, una peça que s'endinsa en l'univers íntim de les relacions de parella.

stats