Menorca Doc Fest
Cultura 04/10/2023

Menorca Doc Fest es consolida com un referent del curtmetratge d'autor en la cinquena edició

El festival s'inaugurarà dia 12 d'octubre al centre d'art i cultura Ca n’Àngel

ARA Balears
2 min
Presentació de Menorca Doc Fest

PalmaEl Menorca Doc Fest arriba a la cinquena edició amb novetats en el seu programa, que s'estén des de l'11 d'octubre fins a finals de novembre. Aquesta edició fa una clara aposta per la creació jove de Menorca i el suport de produccions independents.

Una de les activitats més destacades és el programa de memòria de projectes fotogràfics, que inclou la col·laboració de l'Escola d'Art de Menorca. Cinc joves estudiants de Batxillerat i cicle formatiu de l'EAM han participat d'aquest programa de mentoria, que ha consistit en sessions virtuals i presencials en una residència a la Casa d'Artistes per fer el seguiment dels projectes.

El projecte va començar a l'agost i ha comptat amb l'acompanyament dels fotògrafs Lluís Real i Cristian P. Coll (fotògraf i director del Menorca Doc Fest). L'objectiu de la proposta és acostar els processos de creació de projectes fotogràfics a futurs professionals. Aquesta experiència formativa i creativa s'inaugurarà dia 12 d'octubre en el centre d'art i cultura Ca n’Àngel, que també acollirà dues de les seves principals exposicions. Una és L’Arxipèlag (l’Illa), de Beatriz Polo, seleccionada per participar en el visionat de maquetes Photobook Week de La Fàbrica i en els visionats de la Setmana de Descobriments PhotoEspaña. Tomeu Coll repeteix en la selecció d'exposicions respecte de la quarta edició amb la primícia del seu nou projecte documental Sacrifici, ambientat a l'illa de Sardenya i els seus costums ancestrals.

Com és habitual, es farà la mostra dels premis Valtueña, present en totes les edicions del festival, aquesta vegada amb presència de la guanyadora del certamen, María Clauss, qui presentarà el curtmetratge documental vinculat al treball guanyador, Donde no habite el olvido, dia 11 d'octubre a la inauguració del festival.

El festival proposa conferències i tallers amb professionals del sector fotogràfic i audiovisual, començant amb el taller pràctic d'Experimentació fotosensible (12 d'octubre,) amb la fotògrafa mallorquina Isabel Forteza. Reincident en la concepció de projectes vinculats a la química fotogràfica i l'experimentació tècnica, li agrada 'suar' cadascuna de les seves imatges, aprofundint en el discurs que les sosté.

L'espai es dividirà en tres microtallers d'experimentació: quimigrames (pintura i química fotogràfica), cianotípia i cambra fosca. Un altre taller serà Disseny de so per a projectes audiovisuals (18 i 19 d'octubre), a càrrec de José Bautista, compositor, productor multimèdia, artista sonor i realitzador documental. És un taller teòric i pràctic dirigit a totes les persones que desitgin iniciar-se o aprofundir en el llenguatge audiovisual i se centra principalment en el disseny, l'edició i la postproducció de so per a projectes multimèdia.

Apostant per la creació jove, el 5 de novembre s’estrenaran tres curtmetratges de joves cineastes: Abril Vila, Miquel Gomila i Arnau Cloquells, al Teatre del Born (Ciutadella). A més, enguany es podrà veure una exposició col·lectiva de cinc joves diplomats a les escoles d'art i fotografia de França, Catalunya i les Illes Balears (Elena Godefroy, Sergi Orovio, Jonàs Forchini, Irene Monteagudo i Lluc Pallicer). Panorama és el resultat del projecte Fotogràfica transpirinenca, liderat per tres agents transfronterers (Lumière d’Encre, Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya i Es FAR Cultural) reconeguts en l'àmbit de la fotografia contemporània.

stats