Premis literaris
Cultura 16/06/2014

Melcior Comes guanya el 34è premi BBVA Sant Joan

Dotat amb 35.000 euros lliures d'impostos i a banda dels drets d'autor, el guardó recompensa la història d'un escriptor que torna a Mallorca després d'haver fracassat en el seu últim projecte literari

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaL'escriptor mallorquí Melcior Comes ha rebut aquest dilluns el 34è premi BBVA Sant Joan de novel·la amb 'Hotel Indira'. És la sisena novel·la d'un autor que va debutar el 2003 amb 'L'aire i el món' –quan tenia 23 anys– i que al seu últim llibre explica la història d'en Nicolau Comagran Serch, un poeta jove que retorna a Mallorca després de fracassar en la literatura. L'Hotel Indira és el del tiet d'en Nico, establiment decadent on el jove comença a treballar, fet que el precipitarà en un món "presidit per vells fantasmes", entre els quals hi ha la Natàlia, de qui s'enamorarà.

"Ell tenia al cap una novel·la enorme, però el llibre el venç i torna a l'illa amb la cua entre cames –deia Comes aquest dilluns–. Hi ha un paral·lelisme amb el que m'ha passat a mi en els últims quatre anys. Des que vaig publicar 'Viatge al centre de la Terra' (2010) havia naufragat en diversos projectes. Aquesta novel·la és una revenja contra la frustració. Jo mateix m'he replantejat l'ofici d'escriure".

Tal com destaca el jurat, integrat per Jordi Coca, Pere Gimferrer, Giuseppe Grilli, Àlvar Caixal i Joan Carles Sunyer, 'Hotel Indira' és "una novel·la sobre la difícil acceptació d'un mateix, sobre la corrupció i el dolor de la pèrdua, sobre la necessitat de consol, sobre la tragèdia de les limitacions a les quals estem abocats i sobre les ingovernables penes de la vida".

El premi català més balear

L'any 1981, el primer premi Sant Joan de novel·la va ser per a 'Adéu, turons, adéu', del mallorquí Antoni-Lluc Ferrer. Des de llavors, la trajectòria del guardó un número considerable d'autors de les Illes Balears: Gabriel Janer Manila, per 'Els rius de Babilònia' (1984), Miquel Bauçà, per 'L'estuari' (1989), Pau Faner, per 'Mal camí i bon senyor' (1992), Maria de la Pau Janer, per 'Màrmara' (1993) –novel·la que la va consolidar–, Antoni Vidal Ferrando, per 'La mà del jardiner' (1999), Valentí Puig, per 'La gran rutina' (2006) i Baltasar Porcel, per 'Cada castell i totes les ombres' (2008), última peça de la seva obra literària.

Comes és el novè guardonat illenc, i un dels més joves, d'un premi que també ha anat a parar a les mans de Josep Piera, Vicenç Pagès Jordà, Pep Coll, Jordi Coca, Vicenç Villatoro i Ada Castells. El 2013 el jurat va apostar per 'Les llavors del silenci', debut de l'arqueòleg Àlvar Caixal.

stats