Art
Cultura 30/10/2022

Mayte Vieta alça la mirada cap als estels al castell de Vila-seca

La Fundació Vila Casas exposa tres noves instal·lacions de l'artista de caire instrospectiu

3 min
'Cosmos', de Maye Vieta

BarcelonaA l'artista Mayte Vieta (Blanes, 1971) l'apassiona treballar amb tots els llenguatges que té a l'abast, segons què vol transmetre al públic, i sobretot amb l'espai. La Fundació Vila Casas li ha donat una gran oportunitat per fer-ho amb l'exposició Cosmos, que es pot veure fins al 13 de novembre en uns espais tan carregats de memòria i d'història com els del castell de Vila-seca. "La Mayte va néixer al costat del mar i per a ella el paisatge és importantíssim, i en aquesta etapa de maduresa i d'introspecció en què es troba passa molts moments contemplant el mar. És aquí on va sorgir la possibilitat de fer un projecte pensat expressament per al castell de Vila-seca", explica Natàlia Chocarro, directora de les itineràncies de la Fundació Vila Casas i comissària de la mostra.

Durant la preparació de l'exposició, el pare de Vieta va morir i aquesta pèrdua està reflectida en el conjunt de l'exposició. "És inevitable, perquè sempre he treballat a partir de les meves pròpies experiències, de la meva vida. Sempre m'ha interessat molt la fragilitat humana i fer un contrapunt amb la natura", diu Vieta. Els problemes de salut del pare van començar durant el confinament i, en paral·lel a observar la natura, Vieta va voler agafar forces mirant cap amunt, cap a les estrelles. "La Mayte ha alçat la mirada cap als astres i les constel·lacions, per mirar tota aquesta immensitat que ens abraça. Ella també pensa en la nostra relació amb l'Univers, i hem de pensar que aquests treballs sorgeixen en el període pandèmic, durant el qual va tenir la possibilitat de sentir el silenci i viure un moment d'introspecció, diu Chocarro.

El resultat és la instal·lació feta amb quatre miralls Entre deux mondes (Entre dos mons) que hi ha a la sala noble del castell, evocadora d'un lloc en penombres, de les constel·lacions i de la possibilitat d'evadir-se d'un mateix i d'un món que està confinat. "Des del primer dia vaig tenir clar el títol de l'exposició, Cosmos, que vol dir ordre, perquè jo havia d'endreçar la meva vida", diu l'artista. Els quatre miralls estan recoberts amb un òxid per la part del darrere i l'artista va aprofitar-ho per representar les constel·lacions de l’Ossa Major, Hèrcules, el Dragó i l’Àguila. 

'Entre deux mondes', de Mayte Vieta.

En una altra sala es pot veure la instal·lació Nada es más negro, el treball de la mostra que està més relacionat amb la mort del pare, protagonitzat per una dotzena de fotografies d'horitzons marins i d'onades que Vieta vol convertir en una altra constel·lació en un espai a les fosques. La relació amb el pare durant la malaltia va ser difícil i amb aquesta peça ha volgut posar una capa balsàmica sobre aquells fets i reconciliar-se amb ell. La clau per fer-ho va ser el record d'una marina minúscula que el pare li va comprar a un home que tenia l'estudi folrat de petits quadres amb escenes de mar. "No era conscient que estava fent una peça dedicada al meu pare i no vaig ser-ho fins que no la vaig acabar i la vaig veure exposada. Les fotografies il·luminades volen ser com finestres d'esperança", conclou.

La mostra també inclou dos treballs anteriors de Vieta: la instal·lació La mirada transparent, composta per vint-i-tres petits miralls que tenen gravada la frase “T’estimo” en diverses llengües, i l’escultura Bambi. Animals en el temps.

Una de les fotografies de la sèrie 'Nada es más negro', de Mayte Vieta.
Una de les fotografies de la sèrie de Mayte Vieta 'Nada es más negro'.

Aquesta és la tercera exposició que Vieta fa amb la Fundació Vila Casas, després que el mateix Antoni Vila Casas la conegués a través de Rafael Tous, que li havia dedicat una exposició a la Sala Metrònom. Totes dues mostres es van poder veure als Espais Volart: la primera, titulada Sin fin, va ser el 2004 i va ocupar les dues plantes de la sala; la segona,Cycle, va ocupar la planta de sota entre el maig i el juliol del 2014. "Antoni Vila Casas m'ha donat moltíssim suport al llarg de tota la meva trajectòria. Ha vingut al meu estudi en diverses ocasions, perquè li agrada veure com treballen i com viuen els artistes i comentar les obres amb ells, i ara ha seguit el procés de desenvolupament de l'exposició", explica Vieta. La col·laboració de la Fundació Vila Casas i l'Ajuntament de Vila-seca va arrencar el 2020 amb una exposició d'Antoni Tàpies i ara està previst que la renovin pròximament per a un termini de quatre anys.

stats