Cultura 05/10/2020

Maria del Mar Bonet: "Catalunya mai no havia estat tan maltractada"

La cantautora mallorquina, que ha estat distingida amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, lamenta la situació política que viu el país, amb "presos polítics i exiliats i, ara, sense president"

Clàudia Darder
2 min
Maria del Mar Bonet.

Palma"En aquests moments tan tristos i durs, un premi com aquest és una alegria molt grossa", diu Maria del Mar Bonet, distingida amb el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat, juntament amb quatre altres personalitats i entitats: la residència de treball per a artistes i investigadors Centre d’Art i Natura de Farrera (CAN), la directora i guionista de cinema Carla Simón, la companyia de teatre Tricicle i el projecte cultural Xamfrà. Aquests reconeixements es lliuraran en un acte a la Capella del MACBA el diumenge 29 de novembre.

Per a la cantant mallorquina és "un honor" rebre aquesta distinció, justament quan "la vida ha tornat tan trista, ja sigui per la pandèmia com en l'àmbit polític". Viu amb preocupació la situació a Catalunya: "Catalunya mai havia estat tan maltractada: tenim presos polítics i exiliats i, ara, no tenim president", lamenta qui va formar part del moviment artístic i musical de la Nova Cançó, que reivindicava l'ús del català en l'àmbit musical i artístic durant la dictadura de Franco.

El mes de gener, Bonet va tancar a l'Auditòrium de Palma una gira que va iniciar el 2018 per celebrar els seus 50 d'anys d'activitat damunt els escenaris, un idil·li que encara continua: "No m'interessa aturar-me, estic bé damunt l'escenari. Ara estic gravant un disc en directe amb Borja Penalba al teatre Micalet de València i tenc concerts programats. Hi ha gent que deixa de cantar, però no seré jo qui ho faci", diu la cantant.

Bonet és una artista amb un gran llistat de premis i reconeixements, entre els quals destaquen la Medalla d'Or al Mèrit de Belles Arts que l'any 2011 li concedí el govern estatal, la Medalla d'Or de les Illes Balears que el Govern li donà l'any 2017 o la Medalla d'Honor de la Reial Acadèmia d'Arts de Sant Sebastià, obtinguda aquest mateix any.

La notícia de la distinció a la cantautora mallorquina per part de la Generalitat ha tingut ja les primeres reaccions, com ara la de la presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, qui ha compartit en un tuit el seu orgull: "L'amor per la nostra cultura i la bellesa de la seva inconfusible música la fan una de les artistes més grans que han donat mai les Illes Balears. Molt orgullosa del seu reconeixement amb el Premi de Cultura 2020 de la Generalitat".

stats