Cultura 17/12/2019

'Maria del Mar', el documental que homenatja la cantant mallorquina, arriba a IB3

El teatre Catalina Valls ha acollit aquest dimarts horabaixa la preestrena a la televisió pública de les Balears del film, que repassa la trajectòria vital i artística de Maria del Mar Bonet

Elena Navarro
2 min
Fotograma del documental 'Maria del Mar'

PalmaMaria del Mar Bonet està en un tronc caigut, davant la mar d'alguna platja mallorquina, i pinta. Aquesta és la imatge amb què obre el documental Maria del Mar, un homenatge a la cantant mallorquina en forma d'audiovisual, que fa un repàs per la seva trajectòria vital i artística, després de cinquanta anys als escenaris.

A l'estiu es va estrenar a Catalunya a través del programa Sense Ficció de TV3, i ara el film dirigit per Joan López Lloret i amb guió de Jordi Bianciotto arriba a IB3. El teatre Catalina Valls n'ha acollit la preestrena aquest dimarts horabaixa, en un acte al qual han assistit la mateixa Maria del Mar Bonet i autoritats polítiques de les Illes, com la presidenta del Govern, Francina Armengol; la consellera de Cultura, Pilar Costa; la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta, Bel Busquets.

Maria del Mar Bonet i Francina Armengol durant la presentació del documental al teatre Catalina Valls

Maria del Mar és un relat íntim, a través de les mateixes reflexions de l'artista i testimonis de familiars –com el seu germà o la seva amiga ceramista Isabel Ramis– i artistes. Entre els creadors que parlen a càmera, hi ha persones com Joan Manuel Serrat, Lluís Llach, Martirio o Manolo García. També hi ha imatges i vídeos d'arxiu, des d'una Bonet joveníssima en els primers concerts de la Nova Cançó, fins a una entrevista amb Montserrat Roig o tocant amb el guitarrista Lautaro Rosas l'any 1973, entre molts altres. No hi falta, naturalment, la cançó que ja és himne, Què volen aquesta gent. Ni els retrats fets per Toni Catany, que serveixen també per repassar la seva amistat.

Cuba és el teló de fons, el fil que estructura el documental i que es va intercalant amb el recorregut per l'evolució de la cantant. Es pot veure com preparen el disc Ultramar i la relació especial que Bonet estableix amb alguns músics cubans com Jorge Reyes i José Maria Vitier, i les seves famílies. "M'agradaria que em cridassin de Cuba cada dia", ha confessat entre riures Bonet, durant la preestrena del documental, que ha descrit com una "història entre Cuba i 50 anys d'escenaris". Ha explicat que, per a ella, aquest film és una manera "de mostrar el que faig fora d'aquí", i n'ha destacat "la bellesa de les imatges" de l'Havana, "amb els seus grans músics i artistes".

"Jo l'admir des de sempre", ha dit Francina Armengol, tot qualificant la veu de Bonet "com una de les coses més magnífiques de l'illa". "Una veu que no es pot explicar amb paraules", ha dit. La presidenta del Govern ha valorat la cantant com una "gran dona i una gran intel·lectual, que "ha defensat a fora els valors més ancestrals de les Balears".

stats