Cultura 03/06/2019

Marcel Pich presenta 'Les neofestes a Mallorca' aquest dimarts a la Fira del Llibre de Palma

El llibre explora l'auge de les festes populars de nova creació, que impugnen els vells models de festa i fan una proposta més participativa, lligada al catalanisme cultural i polític

Ara Balears
1 min
Marcel Pich

PalmaL'antropòleg i músic Marcel Pich presentarà 'Les neofestes a Mallorca' aquest dimarts a les 19 h a la Fira del Llibre de Palma, a la caseta de Quart Creixent. En aquesta obra, l'autor recull tot un seguit de reportatges d'aquestes festes de nova creació –en auge els darrers anys– des d'una perspectiva antropològica.

Es tracta de festes populars impulsades per joves d'entre 20 i 30 anys del Pla de Mallorca, no vinculades a les institucions, que trenquen amb els vells models i fan una proposta més participativa. Són joves que troben una manca d'oci als seus pobles i reivindiquen la tradició, però resignificant-la i actualitzant-la.

Tal com va explicar l'autor a l'ARA Balears, aquests fenomens sorgeixen pel buit d'oci i moltes d'elles estan lligades al catalanisme polític i cultural. Conceben la identitat com quelcom no estàtic i hi incorporen elements nous, lligats a la ruralia.

N'hi ha d'antigues, com El Cosso de Felanitx, la Revolta de Vilafranca de Bonany i el Gat Escaldat de Santa Margalida; i d'altres que nasqueren fa uns 15 anys, com el Muc de Sineu, les Clovelles de Petra i l’Embala’t de Sencelles. A partir d’aquí, en neixen d'altres com el Cap de Bou de Calapi a sa Pobla, la Garrovada de Costitx i l'Orgull Llonguet a Palma.

stats