Cultura 27/02/2018

Convocada una nova edició dels premis literaris Ciutat de Manacor

La dotació dels quatre guardons és de 15.000 euros

Ara Balears
2 min
La presentació dels premis literaris Ciutat de Manacor s'ha fet a la Institució Antoni M. Alcover.

ManacorL'Ajuntament de Manacor ha convocat els premis literaris Ciutat de Manacor 2018, uns guardons que “tenen l’objectiu de motivar els creadors i de fer gran la producció cultural en la nostra llengua”, segons ha explicat la regidora de Cultura, Antònia Llodrà. De fet, els premis valoren i promocionen projectes acabats d’escriptors emergents o consolidats, d'assaig, teatre, poesia i novel·la. La dotació econòmica dels premis suma, en conjunt, 15.000 euros.

Els guanyadors de l’edició que ara es convoca, a més de veure publicada en paper la seva obra literària, rebran un premi en metàl·lic. D’aquesta manera, el guanyador del premi Maria Antònia Oliver de novel·la 2018 rebrà 5.000 euros; el del Jaume Vidal Alcover de teatre, 4.000 euros, i els guanyadors del premi Miquel Àngel Riera de poesia i de l'Antoni Maria Alcover d'assaig obtindran 3.000 euros cadascun.

Les obres guanyadores en l’edició d’enguany es donaran a conèixer el 26 de maig. En aquesta edició, els autors tenen temps fins a dia 13 d’abril per entregar els originals per correu o en mà a la Institució Pública Antoni M. Alcover. Les obres s’han de presentar únicament en suport digital. Així els autors no hauran d’entregar còpies en paper de les seves obres, sinó que hauran de presentar-les o bé amb un llapis de memòria o bé en CD.

Quatre categories

Els premis Ciutat de Manacor en les seves categories literàries fan un homenatge a alguns dels autors manacorins que més han contribuït al reconeixement de la creació literària en la nostra llengua. Així, el premi Antoni M. Alcover d’assaig destaca una obra sobre l’estudi de la llengua, la literatura, la sociolingüística i la cultura popular. A més, el premi valora especialment projectes que estiguin centrats en la figura d’Antoni M. Alcover i que serveixin per aprofundir en el coneixement de la seva vida i obra.

De la mateixa manera, el premi Ciutat de Manacor de teatre du el nom de Jaume Vidal i Alcover. Com a autor d’extensa producció literària, va escriure obres teatrals, i per aquesta raó dona nom al premi teatral que any rere any destaca un text dramàtic en català i de temàtica lliure. A més, totes i cadascuna de les obres teatrals guardonades s’han posat en escena amb la implicació de diferents professionals del teatre.

En l’apartat de poesia, els premis literaris fan un homenatge a Miquel Àngel Riera, un dels escriptors més reconeguts per la seva aportació a la creació poètica en català.

El premi Ciutat de Manacor de novel·la gaudeix de la dotació més elevada d’aquests guardons i consisteix en 5.000 € per una novel·la en català de temàtica lliure. El premi es dedica a Maria Antònia Oliver, que ha entregat bona part de la seva vida a escriure i que ha rebut el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.

Guanyadors 2017

Josep Masanés (Barcelona, 1967) va ser el guanyador del Premi Ciutat de Manacor de novel·la Maria Antònia Oliver 2017 amb l’obra 'Pluja de fang'. Bàrbara Sagrera (Felanitx, 1974) va endur-se el Ciutat de Manacor d’assaig Antoni Maria Alcover 2017 amb l’obra 'Corpus de fraseologia de les Illes Balears: classificació, descripció, contextualització'. Toni Lluís Reyes (Manacor, 1985) va guanyar amb l’obra 'Nandi' el premi Ciutat de Manacor de teatre Jaume Vidal Alcover 2017. I Maria Sevilla (Catalunya, 1990) va guanyar el de poesia Miquel Àngel Riera 2017 amb l’obra 'Kalàixnikov'.

stats