Cultura 24/08/2019

L'artista mallorquí Domingo Zapata pinta el mural més gran de la història de Nova York

L'obra té més de 3.000 metres quadrats i envolta tres parets de quinze pisos del One Times Square

Ara Balears
3 min
Una part del mural

PalmaDes de les altures de Times Square, un menina gegant contempla els més de 350.000 vianants que diàriament travessen la cèntrica plaça. És la protagonista d'un mural, el més gran de la història de Nova York, amb més de 3.000 metres quadrats i firma espanyola, la de l'artista mallorquí Domingo Zapata.

El llenç envolta tres parets de quinze pisos de l'emblemàtic One Times Square, l'edifici que dona la benvinguda al nou any amb la mítica bolla de vidres, i ara i fins a principi de 2020, saludarà amb l'emblemàtica figura pintada per Velázquez, i interpretada per Zapata, habitants i turistes de la Gran Poma.

El mural parla d'Espanya, però també dels somnis i les il·lusions per assolir-los, explica en una entrevista amb Efe l'artista mallorquí, tot just uns minuts després de concloure la magna obra i encara cobert de pintura."El mural va sobre els somnis. No sobre els meus, els de tots, i que de vegades en els somnis tot és possible", detalla Zapata, parlant dels motius de la seva obra, on també tenen un lloc importants icones relacionades amb l'Estat, com el vi, els toros i fins i tot un petit poble de la província de Jaén, Alcaudete, on va néixer la seva padrina.

Zapata arriba carregat amb una motxilla amb tots els seus estris i no és difícil veure'l penjat de l'edifici, sobre el cèntric encreuament del carrer 42 amb Broadway, pintant sobre la lona."Ha estat un procés complicat perquè mai no havia treballat amb aquestes dimensions ni tampoc amb aquesta altura, i amb tots aquests components climàtics que generalment, per un artista, no tens en compte", explica.

Així, Zapata ha hagut d'afrontar la calor humida de Nova York i també les tempestes que han afectat la ciutat des de fa unes setmanes. No obstant això, ni la calor ni l'aigua no han impedit que Zapata aconsegueixi concloure el mural més gran de la història de la ciutat: "Ens enduim aquest record a casa i amb moltíssim afecte el vull dedicar a la meva terra, que la duc dins i que, per cert, l'he plasmada en el mural ".

L'aparició d'Alcaudete en ple Times Square ha omplit d'alegria el poble de 10.000 habitants i Zapata, encara que és mallorquí de naixement, rebrà allà en honor seu un carrer amb el seu nom. L'obra, però, no és únicament una manera de portar Espanya al punt més concorregut de Nova York. També té una finalitat benèfica, ja que, un cop es despengin les teles, es dividiran en centenars de porcions i es repartiran entre diverses associacions sense ànim de lucre.

"En concret, una és Scholas Ocurrents, que és l'associació del papa Francesc, i una altra és una associació que es diu Elevate, que treballa a les escoles de Nova York que estan per sota de l'índex de pobresa", assegura Zapata.

Les sabatilles de l'artista són un altre 'mural', ple de taques i gotes de pintura, després de més d'una setmana penjat a més de cent metres d'altura. Pateix vertigen? "Ja no. Si pintar deixa de funcionar, llavors sempre em puc dedicar a netejar finestres perquè ja he après a fer-ho", diu fent broma.

Zapata explica que el primer dia ell i el seu equip van quedar atrapats durant tres hores a gairebé cent metres d'altura i, quan va demanar si serien els Bombers de Nova York els encarregats de salvar-los, li van respondre que fins allà no hi arribaven. "Ara per llevar-me la pintura no sé què faré... Però ho solucionarem", diu rient.

stats