Cultura 30/05/2022

El mallorquí Biel Nadal recrea la Menorca Talaiòtica a Tarraco Viva

Crea una rèplica de la taula de Torralba de cinc metres d'alçària

Iván Martín
1 min
Biel Nadal amb la seva espectacular rèplica de la taula de Torralba.

MAÓUna rèplica de la taula de Torralba de cinc metres d'alçària de Biel Nadal ha estat la gran protagonista a la recreació històrica que ha duit a terme una delegació de 13 persones en el festival Tarraco Viva, fet aquest cap de setmana a Tarragona. El gran objectiu dels menorquins és donar a conèixer la candidatura Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial de la Unesco.

La part portant de la taula, és a dir, el fust, és una estructura de fusta que es pot muntar en dues hores i desmuntar en una hora. El capitell està fet de tubs de PVC perquè el fust no hagi de suportar tant de pes, i l'acabat exterior és una tela pintada que imita els colors i detalls de la taula de Torralba. La recreació Els foners baleàrics ha ideat una escenografia que permet conceptualitzar sobre un escenari la monumentalitat de Menorca. Cal remarcar que també s'ha fet una rèplica d'un cercle talaiòtic de Torre d'en Galmés.

L'artista de la rèplica de la taula de Torralba, Biel Nadal, ha destacat el minuciós treball: "No vaig dubtar quan m'ho van proposar, ha estat una enorme satisfacció, tot i que molt complicat". I afegeix: "Es vam adonar que el vent era un factor terrible per a la taula, a més ens va caure una vegada i ho va destrossar tot".

Nadal, natural de Sant Llorenç des Cardassar, va participar en la iniciativa becatalaiòtica 2018, i actualment té una àmplia experiència en la construcció de taules menorquines transportables.

stats