Arts escèniques
Cultura 03/07/2023

'Loopera', una festa tecnolírica per tancar una etapa al teatre Principal de Palma

Aquest dilluns s'ha presentat la pròxima temporada d'òpera del Principal, que tindrà el 'Trittico' de Puccini i 'La força del destí' de Verdi entre els seus protagonistes

2 min
Alguns dels protagonistes i responsables de l'obra Loopera, una peça tecno-lírica que s'estrena aquest cap de setmana.

PalmaUna festa, una celebració, una transgressió, una evocació d’Eros i Tànatos i una orgia tecnolírica: tots aquests són els conceptes amb què s’ha definit Loopera, espectacle amb què el teatre Principal de Palma tanca no només una temporada d’òpera o un any de programació, sinó, sobretot, un cicle. 

Nova versió

“No és un projecte nou”, ha reconegut el director del Principal, Josep Ramon Cerdà, “perquè ja la temporada 2019-2020 la vàrem voler començar amb un especial amb aquest títol que pretenia rompre amb la imatge elitista vinculada a l’òpera i que va funcionar molt bé”. Aquella primera versió de Loopera, “que va ser realment una espècie de performança”, en paraules del seu director, Joan Fullana, ha derivat en un espectacle que recull alguns dels grans èxits de la història de l’òpera que es podrà veure aquest cap de setmana, tant dissabte com diumenge. 

Els quatre solistes protagonistes de 'Loopera' durant la presentació de l'espectacle.

Un espectacle de tecnolírica

“Jo estic segur que si Verdi, Puccini o Bizet haguessin tingut al seu abast totes aquestes eines, com els sintetitzadors, les haurien emprat: la intenció de la seva música són també els cops al pit, els batecs del cor”, ha explicat Joan Vila, responsable de la direcció musical de Loopera. “I és cert que la música tecno i l’òpera estan molt allunyades en moltes coses”, afegia, “però també s’hi troben punts en comú, i aquest era el repte. Fer que es poguessin intuir les àries i les peces dels grans clàssics de l’òpera passant-les pel filtre de la música actual”. En aquesta línia, Joan Fullana parlava de les discoteques com l’espai actual on les persones cercam l’evasió, festejam i miram de trobar l’èxtasi, sovint a través dels excessos. “Aquesta evocació d’Eros i Tànatos és el que mou no sé si totes les persones, però sí que és la que protagonitza totes les òperes”, ha explicat. Entre els membres de l'equip s'hi troben els solistes lírics Jorge Tello, Maria del Mar Vives, Roger Berenguer i Cèlia Cuéllar, així com l'actor Josep Orfila –qui s'encarrega també del vestuari–, amb la participació del Cor Juvenil del teatre Principal.

La nova temporada d’òpera

Per la seva banda, l’actual director del teatre Principal de Palma la subratllat que amb aquesta proposta condensen algunes de les línies que han estat essencials durant la seva etapa al capdavant del Principal, com la promoció del talent local. A més, ha aprofitat per presentar la pròxima temporada d’òpera, que estarà conformada per quatre espectacles: el Trittico de Giacomo Puccini, La força del destí de Giuseppe Verdi, una versió de Hansel i Gretel dirigida al públic familiar i que arriba des de Bilbao i, finalment, Romeu i Julieta. “Si en aquesta temporada que tancam hem tingut dos grans èxits que feia temps que no es veien en aquest teatre, com són La Bohème i La Traviata”, explicava Cerdà, “per a la temporada vinent hem previst uns títols amb més risc, vocalment més exigents i complicats, però que sense cap dubte donaran satisfacció als espectadors aficionats al gènere”.

stats