Cultura 29/01/2014

L'ONU investiga el 'segrest' dels 'papers de Salamanca'

La Comissió de la Dignitat fa públic el manifest ' 75 anys represaliats', en què reclama al ministeri de Cultura "la restitució total de documents"

L.s.
1 min
Per saber, a Salamanca

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat i diverses entitats de memòria han denunciat a les Nacions Unides (ONU) que els papers de Salamanca, requisats fa 75 anys, encara no han estat restituïts en la seva totalitat a les víctimes. Un relator especial de les Nacions Unides sobre la promoció de la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no-repetició, Pablo de Greiff, ha recollit dades aquesta setmana per a la Comissió dels Drets Humans. Per Josep Cruanyes, president de la Comissió de la Dignitat, "és un incompliment de l'Estat del deure de reparació de les víctimes i un atac a la seva memòria". També l'han informat de la dificultat d'accés als arxius judicials i policials.

Ahir al vespre es va celebrar la Nit de la Memòria 2014, en què es van lliurar els premis Dignitat al filòleg i polític Jordi Carbonell i Ballester (que va arribar a ser torturat pel fet de declarar en català a la justícia), al músic Josep Soler i Sardà i a les germanes de Salvador Puig Antich. La Comissió de la Dignitat –creada el 2002 per a la repatriació dels documents que, per una llei del 2005, haurien d'haver sigut retornats– va fer públic el manifest 75 anys represaliats,en què reclama al ministeri de Cultura "la restitució total de documents" a particulars, entitats, al Govern i a 43 ajuntaments que els reclamen.

stats