Cultura 10/06/2021

Sus a un lluminós i optimista Art Palma Summer

Vuit galeries d'art contemporani han inaugurat avui les exposicions que es podran veure aquest estiu a l'illa

4 min
La galeria Pep Llabrés, durant la inauguració de l'Art Palma Summer.

PalmaMés normal, lleuger, calorós i lluminós. L'Art Summer Palma ha arrancat aquest dijous amb les exposicions que les galeries d'art de Palma mantindran bona part de l'estiu als seus espais. Després de les anteriors edicions de l'Art Palma Brunch i la darrera Nit de l'Art de Palma –que va haver de fer-se de dia–, molt marcades per les estrictes restriccions per la pandèmia del coronavirus, aquesta vegada les galeries abracen la temporada estiuenca amb més ganes i optimisme. "Tot això s'està animant molt, es veu que hi ha moltes més activitats i més gent enmig", diu Clara Garau, responsable de la Kewenig. En aquesta galeria es pot visitar la instal·lació Mehr Licht, de Bernadí Roig.

Com és habitual en aquesta nova normalitat, les inauguracions són molt menys festives del que ho solien ser. Així i tot, s'ha pogut veure molt més moviment de gent a partir de les 18.30 h –començava a les 18 h–, i alguns espais oferien picada i beure. Les galeries palmesanes que participen en aquest Art Summer Palma són la Pelaires, Fran Reus, Xavier Fiol, Kewenig Palma, Pep Llabrés, Aba Art Lab, L21 Gallery i Horrach Moyà. De la Part Forana, hi són el CCA Andratx i la galeria Maior de Pollença.

'Color' és el títol de l'exposició de la galeria Xavier Fiol.

Algunes de les propostes dels espais d'art són memorables. Hi destaca, des d'una perspectiva local, la tornada a l'activitat artística (almenys, en l'àmbit públic) de Miguel Adrover, de Campos, Premio Nacional de disseny de moda l'any 2018. Trencador, plàstic i original, en ocasions incòmode, Adrover presenta a la galeria Aba Art Lab una exposició de fotografia, La llum, el resultat d'un estudi sobre la llum: com es mou, com mor, com llueix en l'obscuritat. Sempre interessat, també, en els processos orgànics i els elements naturals, l'artista ofereix una sèrie d'imatges, sense retocs, que demana pausa i contemplació.

I de la llum al color. De la Xavier Fiol se'n surt amb energia, perquè els colors vius i llampants en són els protagonistes. Els artistes Nicolò Baraggioli, Ivan de Menis i Mathijs Siemens disposen les seves obres a l'espai en una mostra titulada (com no podia ser d'una altra manera) Color. Siemens, que exposa per primera vegada a l'illa, i per segon pic a tot l'Estat, ha pogut viatjar fins a Mallorca per ser present a la inauguració. Les seves peces combinen fils de colors que creen formes rectes i quadriculades. "Tot el que faig parteix de l'experimentació. M'interessa molt jugar amb nous materials, i aquests darrers temps he apostat pel fil". L'artista, que és d'Amsterdam, assegura que li és impossible treballar sense música. De les obres se'n desprèn, certament, cert ritme. "Supòs que és la influència de quan era DJ", comenta.

Ben a prop de la Xavier Fiol, a la galeria Pep Llabrés, els colors tornen més ocres i pàl·lids en la mostra Subtil i quotidià. Hi prenen protagonisme les formes, i l'exposició, que aglutina l'obra de sis artistes, es converteix en una reflexió sobre els habitatges, els espais comuns. Ho és perquè fa poc més d'un any hom estava confinat, i la situació va empènyer molts artistes a pensar sobre el lloc on s'habita. Però Paula Valdeón, Tamara Arroyo, Juan Baraja, Hisae Ikenaga i Rafa Munárriz ja treballaven sobre els espais, les seves formes i possibilitats abans de la pandèmia. Únicament l'obra d'Alberto Gil està feta durant el confinament: un seguit de peces blanques que simulen rajoles del terra i que imiten els cruis, fissures i cops que tenen les de la seva habitació.

Tomeu Simonet ha comissariat aquesta proposta, que es fixa en "allò que passa desapercebut dels espais que acullen les persones, en detalls, elements i formes que també formen part de la nostra memòria". L'artista Paula Valdeón, que era a la inauguració, conta que la seva intenció és "recuperar detalls aïllats de l'arquitectura, elements decoratius produïts de manera massiva". Es contraposa a aquest procés industrial de producció amb la creació de l'obra. "La composició i manipulació de la peça és un procés manual i molt artesanal", explica.

Una de les pintures del duet Muntean/Rosenblum que es pot veure a l'Horrach Moyà.

Peces de grans dimensions amb imatges de dones intervingudes i manipulades donen la benvinguda al visitant a la sala gran del primer pis de la galeria Horrach Moyà. Són obres de Susy Gómez, que continua treballant i investigant aspectes com la identitat, el cos i el món contemporani. Sorprenen, i incomoden, les pintures del duet artístic Muntean/Rosenblum, per les mirades inquietants dels seus protagonistes, desconnectats de l'escena representada. De fet, tota l'obra d'aquests artistes se centra en la crisi existencial i el moment de desorientació que es viu durant la joventut. També hi pren part Girbent, a l'Horrach Moyà, i en una de les sales s'hi projecte una peça de vídeo de l'artista Carles Congost, un imprescindible del videoart, a partir de la qual reflexiona sobre el one-hit wonder. Per acabar, a la sala petita del primer pis hi ha el diari personal de l'artista Terence Koh, de quan va participar en una residència artística a la galeria. En la sala s'hi ha col·locat un llit, i els quadres, petits, senzills, fets amb llapis i amb pocs tocs colors (només groc i blanc) expliquen les seves inquietuds i permeten al visitant reconèixer les entranyes i preocupacions de l'artista. El títol d'aquesta exposició col·lectiva és Mezzanine 3.

Larissa Lockshin, Rachel Howard, Sofia Stevi i Alain Urrutia són els artistes de la Pelaires en aquest Art Summer Palma. És la primera vegada que Lockshin exposa a l'Estat. PresentaViolets are blue, una col·lecció de dualitat entre allò més abstracte i la tècnica clàssica de la pintura. Les obres de Rachel Howard i Sofia Stevi, amb evidents diferències, es conjuguen en una de les sales de la Pelaires. El misteri arriba de la mà d'Alain Urrutia, que empeny el visitant a endinsar-se en un món en blanc i negre a partir de fotografies fragmentades reconstruint la realitat.

La galeria Fran Reus ha inaugurat les exposicions After, de Julià Panadès i Sahatsa Jauregi, i Over The Borderline, una mostra col·lectiva amb els artistes Lukas Glinkowski, Nadia Fediv, Kateñyn Ledford, Adam Beris i Taylor Anton. A la L21 S'Escorxador es poden veure obres de Stevie Dix, Alejandro Leonhardt, Felix Treadwell, Kevin McTweed i Geran Knol.

stats