Poesia
Cultura 22/09/2022

Lliure i punk: Antonina Canyelles fa 80 anys

Un centenar de persones han celebrat l'aniversari de la poeta a Can Balaguer, a Palma

3 min
Antonina Canyelles, durant l'homenatge pels seus 80 anys.

PALMAD'ironia incisiva, mala llet a voler, conviccions fermes. Antonina Canyelles ha fet 80 anys (va néixer dia 15 de setembre) i aquest dijous, a Can Balaguer (Palma), se li ha fet un homenatge popular. La poeta punk, la que "esqueixa poemes si no són perfectes" –com ha dit la seva amiga Glòria Forteza-Rey–, la que fa poesia "fins i tot quan fuma" –en paraules de Josep Mendiola–, la que combina "irreverència i virtuosisme" –segons Sebastià Perelló– ha tingut una festa d'aniversari calorosa i poètica, i plena de tendresa. "Gràcies per estimar-me" han estat les primeres paraules que li han sortit quan ha pujat a l'escenari per oferir paraules d'agraïment al centenar (llarg) de persones presents.

L'acte ha començat amb la intervenció de Glòria Forteza-Rey, que ha destacat el seu compromís amb la llengua i amb la poesia. Ha reconegut, com a anècdota, que varen fer-se amigues amb la poeta perquè Canyelles era una "lectora compulsiva" que sempre anava a Embat, llibreria que ha acabat sent la seva oficina. Curiosament, la responsable del departament de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, ha comentat que el primer llibre que va comprar de la poeta se'l va endur firmat: "Com que és la seva oficina, quan el vaig anar a comprar a Embat na Glòria em va dir que me l'enduria firmat".

Entre els amics convidats a participar en l'acte hi havia les actrius Mercè Sampietro i M. Rosa Boladeras. Amb la primera s'han conegut aquest mateix dijous, però la catalana no se n'ha pogut estar de dir, en acabar de llegir-ne un poema: "És que m'agrades molt, Tonina". I li agrada, sobretot, una actitud concreta: "Això de treure-li importància a això tant important que fas".

La fascinació pels versos de la mallorquina és compartida entre les dues actrius. Boladeras ha confessat que la poesia de Canyelles "va entrar com una escletxa" en el seu cor trencat un estiu que just s'havia separat. En va arribar a ser tan fan, de la poeta, que "venia de viatge a Mallorca amb la fantasia de conèixer la Tonina".

Antonina Canyelles amb els participants de l'acte.
Un centenar de persones s'ha congregat a Can Balaguer per celebrar els 80 anys d'Antonina Canyelles.

Un documental

Biel Mesquida, Sebastià Perelló i Biel Camps també han pujat a l'escenari a brindar i celebrar els 80 de Canyelles. Durant l'acte, la violoncel·lista Paula Marcos li ha dedicat unes peces: "Ja sé que t'agrada més el violí", ha bromejat amb la poeta. Ja ho ha dit Mendiola: "Antonina Canyelles és una poeta que volia ser violinista". També ha sortit el seu editor, Jon López de Viñaspre, de l'editorial Lapislàtzuli, que ha anunciat que la primavera del 2023, "si tot va bé", sortirà un documental –titulat La poeta punk– sobre la poesia de Canyelles. López de Viñaspre ha dit d'ella que és una "dona rebel i única" i, amb simpatia, ha afegit que "si fossin dues, patiríem". El coordinador de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma, Miquel Àngel Contreras, ha lliurat un llibre de dedicatòries a la protagonista de la vetlada.

Canyelles ha irromput a l'escenari per dirigir-se al públic, però no ho ha fet tota sola: el duet de Laia Malo i Jaume Reus, Jansky, s'ha convertit en un trio per una estona, en què el loop dels Jansky incloïa també la veu, eterna, de Canyelles. Aquest dijous, tota la tendresa se l'ha enduta a casa la poeta punk.

stats