Exposicions
Cultura 03/09/2024

Ciuró, pebre ros, raïm i ordi: la importància de les llavors mallorquines al CaixaForum

L'exposició interactiva es podrà visitar a partir d'aquest dimarts fins al 16 de setembre

ARA Balears
2 min
Cartell de l'exposició 'Llavors, brotant entre ciència i art'.

PalmaLa instal·lació interactiva Llavors, brotant entre Ciència i Art, arriba aquest dimarts al CaixaForum de Palma i es podrà visitar fins al 16 de setembre. La mostra, que pretén ser una aposta innovadora i situar les llavors com a tema crucial, ha passat per Madrid i Catalunya i ara arriba a Mallorca, amb el suport de l'Associació de Varietats Locals i la Fundació la Caixa. "Les llavors són la base de la vida i la base d'una alimentació sostenible. Tot i això, estam molt distanciats de la seva bellesa, els seus cicles i els reptes que caracteritzen aquests pilars que sostenen l'agricultura i es converteixen en els nostres aliments", destaquen des de l'organització.

D'aquesta manera, a través de l'exposició es vol donar a conèixer el món de les llavors i que els visitants en puguin explorar la bellesa, els cicles i els reptes a través de propostes artístiques i científiques que conviden a la reflexió i a l'acció per conservar-les.

Així, la instal·lació, que combina art, ciència i societat, dibuixa l'escenari cultural i ambiental a què s'enfronten les llavors. La mostra acull tres propostes artístiques. La primera, La dansa de les llavors, se centra en l'acte de plantar i permet a l'audiència interactuar amb l'exposició per aprendre sobre cadascuna de les varietats i les persones que han ajudat a conservar-les, de la mà dels artistes Enric Socias, Lluís Vidanya, Nívola Uyá i coordinat per Aina Socies. Els assistents podran aprofundir en quatre varietats locals de l'illa, com són el ciuró mallorquí, el pebre ros, raïm de varietat callet i l'ordi a través dels coneixements i testimonis de cinc agricultors: Miquela Vanrell, Rosa Pons, Cati Vaquer, Cosme Soler i Maria Eulàlia Adrover.

La segona proposta, Banc mòbil de llavors, de Marco Ranieri, consistirà en un dispositiu mòbil de recerca pensat per emmagatzemar, reproduir i cultivar varietats hortícoles tradicionals. Finalment, la tercera mostra, Llavors sonores, és una instal·lació audiovisual amb seqüències sonores i animacions gràfiques generades automàticament a partir de seqüències genètiques d'arròs, ciuró, pebre i melca. Utilitza els sons propis dels països de procedència de la llavor per valorar les cultures que les han desenvolupat i mantingut.

Aquestes tres propostes artístiques van ser guanyadores de la convocatòria de col·laboració d'art i ciència llançada a iniciativa de la investigadora Raquel Ajates, en el marc de la investigació sobre sistemes de llavors sostenibles. La convocatòria va ser una iniciativa finançada pel projecte El Repte de la Digitalització de Llavors –guardonat amb la Daniel Carasso Fellowship– i la UNED, en col·laboració amb el Museu Terra de la Fundació Carulla i la Xarxa Planea. 

Què són les varietats locals?

Les varietats locals, també anomenades varietats tradicionals, antigues, pageses i lliures, són aquelles que han passat de mà en mà i de generació en generació, en un lloc determinat. Han estat seleccionades per la pagesia segons les seves preferències i qualitats i es troben en coevolució amb les condicions ambientals de la zona on es cultiven. Es caracteritzen per la seva heterogeneïtat, fertilitat, alt contingut nutritiu i gran adaptació a les condicions locals.

stats