SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ
Cultura 10/11/2018

La lectura en llengua catalana, sota mínims

Només un 13,3% de la població de majors de 14 anys declara que hi llegeix habitualment

Maria Llull
4 min
Els lectors trobaran a la Setmana del Llibre en Català tant les darreres novetats com traduccions i llibres per  completar el seu fons bibliogràfic.

PalmaLa XXIX Setmana del Llibre en Català obrí ahir les portes al parc de les Estacions de Palma, dies després que un estudi sobre l’estat de la lectura a Mallorca hagi deixat palès que les dades de lectors en llengua catalana no remunten. Només un 13,3% de la població illenca de majors de 14 anys declara llegir habitualment en català. Un 60,7% ho fa en alguna ocasió. A més, si un 74,6% ha comprat un llibre el darrer any, només un 14,5% l’ha adquirit en català. Segons l’estudi, una de les raons per no llegir en llengua catalana és que no es troben els llibres cercats en aquest idioma.

“No em sorprèn gaire que sigui aquest el percentatge”, diu Maria Muntaner, secretària del Gremi d’Editors, qui també reconeix que “les editorials han tingut tendència a fer poques traduccions”. “No és fàcil publicar-les perquè tenen un cost molt elevat”, assenyala. Malgrat tot, “l’oferta de traduccions en català ha augmentat els darrers anys”, apunta Muntaner. “Els editors hem fet un esforç per atendre més llibres i lectors”.

El panorama de la venda de llibres en català és molt relatiu, perquè la majoria de vegades “depèn de les novetats”, segons afirma Muntaner. Esdeveniments com la Setmana del Llibre en Català són “un bon moment per trobar fons bibliogràfic”. “Tot va molt de pressa en el món editorial, i les novetats desapareixen en molt poc temps”, explica. Muntaner considera que l’impacte numèric en les vendes de dates concretes al calendari “no és sempre el mateix”. “Nosaltres feim feina amb naturalitat, sense tenir en compte les dates. La Setmana és sense dubte un bon punt de trobada i m’agrada molt pel tema que he comentat d’ampliar el fons bibliogràfic. Segur que els lectors hi troben allò que cerquen, perquè hi ha moltíssima varietat en l’oferta de les llibreries”, afegeix.

Quant al camí a seguir per augmentar el nombre de lectors en català, Muntaner considera que el futur passa per l’educació. “Fa falta incidir en les escoles i generar una base. Això és vital”, precisa.

Un esdeveniment consolidat

La presidenta del Gremi de Llibreters, Maria Barceló, qui també gestiona la llibreria Lluna, assenyala que “la Setmana del Llibre en Català és un esdeveniment consolidat, sobretot gràcies al fet que compta amb un públic fidel”. Aquest esdeveniment s’ha convertit en “molt més que una simple venda de llibres” i ja és un punt de trobada imprescindible per a tots aquells “que defensen la llengua”.

Barceló considera que les coses milloren a poc a poc quant a la lectura en llengua catalana, malgrat les xifres. “La gent d’una certa edat cap avall sap llegir per igual català i castellà. El problema és que moltes vegades es decanten pels llibres en castellà, encara que tinguin el mateix en català”, explica. Però aquesta llibretera també reconeix que “de vegades hi ha gent que no troba en català els llibres que cerca”, malgrat que “s’ha incrementat de manera considerable el nombre de traduccions”. On sí que triomfa el llibre en català és entre el públic infantil, “perquè moltes escoles els hi demanen directament”.

Malgrat que la Setmana del Llibre en Català “no és un acte polític, sinó reivindicatiu de la llengua i la cultura catalanes”, els darrers esdeveniments han fet que les seves implicacions vagin més enllà. “Des del moment que t’ataquen, la reivindicació és més forta encara”, assegura.

Ple d’activitats fins dimarts

La Setmana del Llibre en Català, organitzada pel Gremi de Llibreters de Mallorca, oferirà tot un seguit d’activitats i presentacions fins al pròxim dimarts, dia 13, en horari de 10 a 21 hores. Set són les llibreries que han participat en l’organització d’un esdeveniment que ja és un clàssic en el calendari palmesà: Lluna, Quart Creixent, Drac Màgic, Embat, Jaume de Montsó, Abacus i Literanta.

Entre les novetats que s’hi presentaran, destaquen alguns títols com L’home que llegia Miquel Strogoff, de Jaume Benavente (Editorial Més Llibres); Groc: història gràfica d’una lluita, de l’il·lustrador Toni Galmés (Editorial Comanegra); Hotel Metropole, de Sebastià Bennasar (Editorial Columna); El dia i la nit, de Pau Faner (Editorial Gregal); Transbord, de Sebastià Portell (Lleonard Muntaner Editor); Gonellisme, de Xavier Canyelles (Documenta Balear); General Weyler i l’esquadra naval a Cuba, de Ramon Codina (Documenta Balear); Capítols dolços de cuina mallorquina, d’Antoni Contreras (Documenta Balear), i Les possessions de Santa Maria del Camí, de Tomàs Vibot, Gabriel Ordines i Mateu Morro (El Gall Ed.).

La programació d’activitats inclourà també tres homenatges: a Maria Aurèlia Capmany, organitzat pel PEN Català (avui a les 13 h); a Josep Maria Llompart, amb un recital poètic i musical (dilluns 12 a les 20 h); i a Antoni Artigues, amb un recital de poesia, xeremiers i gloses que servirà per tancar la Setmana (dimarts 13 a les 19 h).

Les activitats familiars també tindran el seu lloc a la Setmana. Hi haurà un recital de poesia per a tota la família (avui a les 17 h) amb Miquel Àngel Llauger, que estarà acompanyat per Fàtima i Artemisa Anglada i Nil Llorens.

La memòria de l’Oracle o la recuperació de la Història és el títol de la conversa literària entorn de la memòria històrica que es durà a terme avui a partir de les 20 h amb la participació de Pere Joan Martorell i Manel Santana.

Cris i Margui Juanico i Gemma Moll seran els protagonistes del concert que servirà per presentar el llibre CD Camí de cançons (demà a les 11 h). D’altra banda, els infants de quart de Primària i els joves de 12 a 18 anys podran gaudir del taller de poesia Slam Poetry Jove, organitzat per Slam Mallorca (dimarts, d’11 a 13 hores). La xerrada Talent de dones (dilluns a les 19h ), presentada per Xesca Aguiló, reunirà Raquel Cerezuelo i Iolanda Cirer amb dues autores més del llibre Pioneres que han obert nous camins. Sempre hi hem estat (Edicions UIB).

stats