Cultura 02/03/2020

Lara Fluxà: "Els artistes que hem exposat a Arco amb l'IEB hem hagut de fer la carrera professional fora de les Illes"

L'artista, que ha exposat a la fira, valora l'ajut a la promoció exterior però critica la manca de suport a la creació contemporània

Elena Navarro
2 min
Una obra de l'artista Lara Fluxà

PalmaLara Fluxà ha exposat per primera vegada a la fira Arco de Madrid, i ho ha fet a l'estand de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), juntament amb els artistes Gabriel Pericàs i Ian Waelder, en el projecte El instante antes de que algo suceda, comissariat per Adriana A. Leanza i María Lucía Marcote (col·lectiu Allélon).

Ahir a la nit va desmuntar i avui ja torna cap a casa. L'artista fa un balanç molt positiu de l'experiència, per la visibilitat que dona, i assegura que molta gent s'ha interessat per la creació illenca. A més, remarca la bona pràctica d'escollir el projecte de comissariat per concurs i amb un jurat expert i independent "i no a dit, com es fa tantes vegades", ha reblat.

Però la promoció no ho és tot, diu de seguida l'artista. "A Balears, més enllà dels premis Ciutat de Palma, no hi ha beques ni ajuts per a la producció artística", denuncia Fluxà, i asseguran que tant ella com els altres artistes que exposen a l'estand de l'IEB "hem hagut fer la nostra carrera professional fora de les Illes".

"El mercat de l'art és important i la fira està molt bé, però és el darrer esglaó d'una escala que a Balears es cuida poc", sosté Fluxà. I afegeix que "això ens precaritza com a artistes". A més, planteja per què, a més de la promoció exterior, "no s'acosta la cultura cap als ciutadans en comptes de dur-la cap a fora?".

El instante antes de que algo suceda

Lucía Marcote, una de les comissàries de l'exposició, explica que és un espai complicat perquè "està molt saturat i costa captar l'atenció de la gent", però que tot i això el projecte ha tingut una bona repercussió. El col·lectiu Allélon ha estat en altres ocasions a Arco, però de la mà de galeries, i Marcote assegura que l'experiència és diferent: "En venir amb un projecte de comissariat tens la llibertat de nodrir aquesta part més expositiva".

Afegeix que gràcies a la participació institucional han pogut tenir obres que en un estand normal no haurien pogut tenir, perquè hi ha peces complicades de muntar i transportar. El instante antes de que algo suceda és el títol del projecte i també el fil discursiu que uneix les obres: "Totes estan en un món com si s'hagués suspès tot", explica la comissària.

L'IEB, primera vegada a Arco

L'IEB participa en la fira d’art contemporani Arco per primera vegada amb un estand institucional propi, situat a la secció Arco Espacios Culturales. Al marge de la programació pròpia del Govern, cinc galeries de les Balears també participen en la fira: L21, Galeria Pelaires, Galeria Fran Reus, Galeria Horrach Moyà i Galeria Kewenig.

També hi ha presència de galeries de fora de Balears que programen artistes illencs: Espacio Valverde, amb Robert Ferrer Martorell, i, a Espai ArtLibris, hi va haver dijous una xerrada del fotògraf mallorquí Toni Amengual amb Paula Artés i Lucías Peluffo per presentar els fotollibres del seu estand.

stats