Nit de l'art de Manacor
Cultura 02/10/2022

L'obra 'Faristol' de l'artista visual Adrián Martínez guanya XXV Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques

L'artista de Manacor Cati Bauzà també ha estat premiada amb una menció especial del jurat

ARA Balears
3 min
El batle de Manacor i el delegat de Cultura amb Adrià Martínez, guanyador del XXV premi Ciutat de Manacor d'Arts plàstiques.

PalmaL'artista eivissenc Adrián Martínez ha guanyat aquest dissabte el XXV Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques per la seva obra Faristol, en la qual es planteja la dificultat i els dilemes del procés creatiu de l'artista en format d'animació. El premi, dotat amb 6.000 euros, l'ha lliurat al mateix autor el batle de Manacor, Miquel Oliver, per tant, així l'obra passarà a formar part del fons artístic de l'Ajuntament.

L'obra premiada és una instal·lació composta de tres peces d'acer i de dues tauletes que reprodueixen en bucle una sèrie d'animacions curtes on apareix el personatge d'un artista treballant en el seu taller, segons ha indicat el Consistori. En un dels vídeos hi ha aquest personatge en el taller realitzant un autoretrat mitjançant cops de cap a un bloc de pedra. El personatge, alter ego de l'artista, acaba transformant-se en una espècie de faristol d'acer, vençut en terra o recolzat descansant en la paret.

L'exposició es podrà visitar fins el 23 d'octubre al Museu d'Història de Manacor.

A un altre vídeo, també dotat d'una fina ironia, el mateix personatge ha de superar diferents hàndicaps per crear la seva obra. L'àudio dels vídeos és la veu de Martínez imitant tots els sons, com si fos un doblador de pel·lícules de dibuixos animats. L'obra Faristol ens parla dels dubtes, dels esforços de l'artista i del qüestionament de la seva pròpia pràctica artística. El guanyador del XXV Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de La Laguna.

El jurat, conformat pel representant de l'Associació d'Artistes Visuals de les Illes Balears (AAVIB) Joan Soler Rebassa, la representant de l'Associació de Crítics i Comissaris d'Art de les Illes Balears (ACCAIB) Sofía Moisés, l'artista i cap d'estudis del Grau de Belles Arts a l'Escola Universitària ADEMA Amparo Sard, i el crític i comissari Antoni Sansó, que també ha volgut fer una menció especial a l'obra presentada per l'artista Cati Bauzà (Manacor, 1975).

Cati Bauzà ha rebut la menció especial del jurat.

Bauzà és llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona i docent d'Arts plàstiques i disseny a la Universitat de les Illes Balears; la seva obra forma part de l'Arxiu d'Obra Gràfica de Bolonya, de la Facultat de Belles Arts de la UB i de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. En l'obra presentada sense títol, de la sèrie Supernoves, hi conflueixen espais interns i externs d'emmirallament, on hi troba silenci i transparència.

El batle de Manacor, Miquel Oliver, i el delegat de Cultura, Mateu Marcé, han inaugurat també l'exposició de les obres dels deu artistes seleccionats pel jurat com a finalistes: Cati Bauzà, Maria Uribe, Marcos Juncal, Pepe Cañabate, Cristòfol Pons, Isabel Castro, Tomàs Pizà, Biel Llinàs, Adrián Martínez i Olímpia Velasco. Entre les obres seleccionades, per modalitats, hi trobam pintures, escultures i instal·lacions, amb tècniques i materials diversos que van des del ferro, l'acer i el bronze fins a la ceràmica, passant pel vídeo, l'aquarel·la damunt paper i la pintura acrílica damunt tela, entre d'altres. L'exposició romandrà oberta fins al 23 d'octubre i es podrà visitar en l'horari habitual del Museu d'Història de Manacor.

La primera Nit de l'Art de Manacor ha estat enguany l'embolcall d'aquests XXV Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques, que s'han recuperat després d'haver-se interromput l'any 2017, en la qual resultà guanyadora l'artista llorencina amb de trajectòria internacional Bel Fullana. El XXV Premi Ciutat de Manacor d'Arts Plàstiques ha comptat amb la participació de 41 artistes, dels que 10 han quedat finalistes.

stats