Teatre
Cultura 22/02/2023

Julio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova protagonitzen ‘Cost de vida’ a la Villarroel

Pau Carrió dirigeix l'obra de Martyna Majox, guanyadora del premi Pulitzer de teatre el 2018

ARA
2 min
El director i el repartiment de l'obra 'Cost de la vida'.

BarcelonaLa Villarroel ha presentat aquest dimecres un muntatge de Cost de vida, de Martyna Majox, amb direcció de Pau Carrió, que es podrà veure des d’aquest divendres 24 de febrer fins al 4 d’abril. Julio Manrique, Pau Roca, Anna Sahun i Katrin Vankova protagonitzen una obra que explora la necessitat humana de connectar i de ser estimats. Tal com explica l'ACN, el drama retrata dues parelles en què un dels personatges requereix ajuda. En el primer cas es tracta d’una parella que va trencar i la dona va quedar tetraplègica. La segona parella analitza la relació entre una treballadora de cures i una persona que requereix aquestes atencions. A través d’uns personatges polièdrics i amb contradiccions, la peça teatral tracta la necessitat d’ajuda i com la societat promou l’autosuficiència.

En roda de premsa han explicat que l’obra, que li va valdre a la dramaturga el premi Pulitzer de Teatre el 2018, mostra com canvia la vida dels personatges i com han de lluitar per sobreviure i sobreposar-se a aquelles situacions vitals que se’ls plantegen. “La societat promou que siguem autosuficients i mai necessitem a ningú. La peça transita pel sentiment de necessitar algú per tirar endavant com a espècie”, ha dit el director, Pau Carrió.

En aquest sentit, l’actor Pau Roca ha explicat que per fer possible l’espectacle han col·laborat amb l’Institut Guttmann per estar informats sobre què significa ser cuidat i cuidar, i ha constatat com de “desvalgudes” estan les cures en la societat. De fet, tant Anna Sahun com Roca s’han interessat per observar i conèixer les sensacions tant de les persones amb una diversitat funcional com de les que les ajuden amb les cures. “El que plantegem és com les persones cuidadores i els que necessiten l’ajuda necessiten trobar un espai on acompanyar-se i connectar amb el món, perquè tots som vulnerables”, ha comentat Roca. Sahun ha reconegut que li feia “respecte” interpretar el personatge per la “dificultat” que suposa afrontar tot l’iceberg emocional que se'n deriva. “Ha estat un repte enorme estar fins a l’últim dia investigant”, ha dit.

Julio Manrique, que en aquesta funció no dirigeix sinó que interpreta un paper, ha assegurat que el text de Majox és “singular” i amb “molt sentit de l’humor”, i l’obra és un “prodigi” perquè aconsegueix que quatre personatges que són bona gent facin una trama “interessant”. Pel que fa a Katrin Vankova, ha dit que comparteix l’instint de supervivència dels personatges perquè ella va arribar amb la seva família al país i va haver de sobreviure. Ha celebrat haver treballat en un espai molt humà i ha reconegut que ha trobat situacions que “també li van passar quan era petita”.

Altres qüestions que planteja Cost de vida són precisament les despeses que es deriven d’aquestes atencions i com no tothom pot assumir-les. “La vida és com un concurs de competitivitat on ens assistim fins on arriben els diners. El conflicte ve servit per la llei de la selva”, ha dit Carrió. El director ha concretat que l’obra no se centra en les circumstàncies vitals dels personatges sinó en què passa a les seves vides davant del dol o l’absència d’algú. Cost de vida estarà cinc setmanes en cartell a la Villarroel i després farà gira per Catalunya de setembre a gener.

stats