Teatre
Cultura 27/11/2012

Carmen Machi es converteix en Helena de Troia a 'Juicio a una zorra'

El director Miguel del Arco ha escrit i dirigeix la popular actriu al Teatre Lliure en un paper dramàtic que dóna veu a una dona maltractada i silenciada per la història

Laura Serra
1 min
'Juicio a una zorra' / SERGIO PARRA

BarcelonaAquest dimecres s'estrena al Teatre Lliure de Gràcia 'Juicio a una zorra', un text del prometedor dramaturg i director madrileny Miguel del Arco i interpretat per l'actriu Carmen Machi. El text parteix del personatge mitològic d'Helena de Troia i li dóna veu. La seva hipòtesi de partida és una frase que la mateixa Helena diu: "Qui es pot creure que tot aquell desplegament era per mi?".

Una Helena de Troia apareix al segle XXI i explica al públic la seva versió de la història mentre va bebent una pòcima contra el dolor i alcohol. Ha passat a la posteritat com a perillosa, interessada i infidel, a més de ser condemnada ala lletjor. "La primera i única decisió que pren una dona que no tenia ni veu ni vot, que ha sigut com mercaderia pel seu pare, és marxar amb Paris perquè s'ha enamorat", defensa del Arco. Ell la veu com una dona maltractada d'avui en dia i veu Troia com una ciutat estratègica i rica que volien saquejar. L'Helena era només l'excusa per arrasar-la.

Carmen Machi, que per primera vegada s'enfronta a un monòleg dramàtic, ha dit que el text, "brillant", la "trenca per dins". L'espectacle s'havia de fer només quatre dies al Festival de Mèrida i ha fet un llarg recorregut per Espanya amb èxit. L'espectacle serà al Lliure fins al 16 de desembre.

stats