Cinema

Juan Antonio Bayona rodarà una pel·lícula sobre la Guerra Civil

El director adaptarà el llibre 'A sangre y fuego', del periodista sevillà Manuel Chaves Nogales

2 min
Juan Antonio Bayona a Sevilla

SevillaJuan Antonio Bayona ha anunciat aquest diumenge al Festival de Sevilla que rodarà una adaptació al cinema de A sangre y fuego, el llibre de relats sobre la Guerra Civil de l'escriptor i periodista sevillà Manuel Chaves Nogales. El director barceloní, que encara no ha tancat la producció del seu film sobre la tragèdia aèria dels Andes La sociedad de la nieve, no ha concretat quan es rodaria aquesta pel·lícula, però sí que ha revelat que fa "anys" que treballa en la història amb el també director Agustín Díaz Yanes. "És un projecte que em fa molta il·lusió, em fascina la visió humanista de Chaves Nogales", ha explicat el cineasta durant una xerrada al Teatro Lope de Vega.

L'autor de A sangre y fuego va ser un dels periodistes espanyols més reputats de la primera meitat del segle XX, defensor dels valors democràtics i liberals i molt crític amb els totalitarismes de l'època. Libros del Asteroide ha publicat la seva obra completa, i el 2017 va reeditar aquest llibre de relats que van ser escrits entre el 1936 i el 1937 i es va publicar el 1937 a Xile. Durant moltes dècades, A sangre y fuego va ser incòmode i controvertit per les seves crítiques a la violència dels dos bàndols de la guerra, però actualment està considerat una fita de la literatura espanyola i una de les millors obres sobre la Guerra Civil.

L'escriptor, que es presenta al pròleg com un "petitburgès liberal, ciutadà d'una república democràtica i parlamentària", es va posar al servei de la República Espanyola quan va esclatar la guerra, però es va exiliar a finals del 1936 convençut que "tot estava perdut i ja no quedava res per salvar". "En la meva decisió pesava tant la sang vessada per les quadrilles d'assassins que exercien el terror roig a Madrid com la que vessaven els avions de Franco, assassinant dones i nens innocents", escrivia Chaves Nogales.

stats