Música
Cultura 06/05/2023

"La joventut i cantar en català és allò que tenen en comú, mentre que pel que fa a estils hi ha molta diversitat"

Els crítics i músics Toni Jaume, Joan Trias i Joana Gomila repassen el talent de propostes que van des del trap al pop mediterrani

4 min
Actuació musical al festival Mobofest del passat estiu.

PalmaDel folk popular a la música urbana, del pop contemporani a l’underground electrònic, i del hip hop al rock and roll més clàssic... Aquests estils i més són els que es corresponen amb les deu propostes musicals emergents que ha elaborat l’ARA Balears. Tenen en comú la joventut i moltes paperetes per ser de les més escoltades durant aquesta temporada primavera-estiu que tot just comença ara.

“Jo no parlaria d’estils comuns, sinó de l’efervescència creativa d’una generació de músics illencs, que en la majoria dels casos no arriben a la trentena o just la freguen. No hi ha un fil conductor entre ells, però sí que els veurem damunt els escenaris aquests mesos que ara venen”, avança el crític musical Toni Jaume, que també és un dels reponsables de la revista especialitzada S’Altra Música.

“A part de la joventut, tenen en comú que la majoria canten en català, i alguns ho fan en estils en què fins ara la llengua pròpia de les Balears hi havia tingut poca presència”, diu l’assessor musical d’IB3 Ràdio, Joan Trias, en relació amb Plan-ET, nom amb què fa just dos anys es donà a conèixer el manacorí Jaume Forteza. Segon Jaume, “en molt poc temps, les lletres urbanes han passat de ser un valor emergent a ser un referent”.

En aquesta qüestió hi coincideix Trias. “Plan-ET és un dels exemples que ha tingut de mostra la jove portolana XisK, perquè tots dos ja han col·laborat plegats”, diu l’assessor musical en relació amb aquests joveníssims talents que combinen teclat, veu i programacions. Es demostra que Plan-ET és ara mateix un dels valors a l’alça de l’escena musical illenca, perquè va ser la primera proposta confirmada al cartell de l’Acampallengua 2023. “L’atractiu que Plan-ET desperta entre els joves de vint anys és enorme. La seva música trap feta en català era una de les cames que fins ara coixejava en el panorma illenc i que ara, fins i tot, ja té seguidors”, especifica Trias.

Residència artística a Suralita

A l’altra banda de l’escena s’hi troba la joveníssima felanitxera Mar Grimalt, que fa molt poc ha publicat el primer disc, Espurnes i coralls. L’hi ha produït el duo format per Joana Gomila i Laia Vallès, després d’acollir-la com a resident al seu espai de creació artística de Manacor, Suralita. “Vàrem quedar a Suralita per conèixer-nos i escoltar el seu material i aquí ja es va encendre la bona sintonia humana i musical. Les cançons tenien unes harmonies complexes i precioses, i les lletres, aparentment senzilles, amagaven molta profunditat. I des d’aquell dia vàrem començar un procés juntes que ha durat un any i busques i que ha acabat en aquest disc tan especial que és Espurnes i coralls”, comenta Gomila.

“Mar s’assembla a Maria Arnal, però també beu de cantautores llatinoamericanes. És una artista molt global i amb una capacitat de focalitzar i comunicar molt gran. Creim que el panorama d’avui encara s’està construint, estan naixent moltes propostes interessants contínuament, i na Mar hi és present”, comenta la música i productora.

Pel responsable de S’Altra Música, “Mar Grimalt és una de les músics que ha irromput amb més força”. Toni Jaume considera que “el seu és un dels millors discs d’enguany, perquè té una gran qualitat, encara que el seu estil popular no sigui el que ara mateix està més de moda”.

De l’escena menorquina, Trias en destaca dos exponents: d’una banda, el reggae de Rudymentari i de l’altra, la revelació de Maria Florit, que acaba de publicar el primer EP, Manies que tenc. “Si Florit és una proposta pop molt fresca, Rudymentari ja fa uns anys que forma part de l’escena. La publicació del darrer disc, Rissaga, ha rellançat el ciutadellenc Guillem Llorens.

Pop mediterrani

Un altre dels valors amergents que destaca Trias és Marc Mas Carbonell, que just ha estrenat nou disc, Cartes i Estampes. Es tracta d’una proposta amb nou temes, que es classifiquen de pop mediterrani, la lletra de les quals conté experiències personals i records vitals. Marc Mas s’expressa musicalment en català, castellà i anglès.

Tot i l’efervescència del moment actual, a causa de la diversitat d’estils i de grups, Toni Jaume llança una reflexió. “Ens hem ficat molt dins el cap que les Balears viuen el seu millor moment musicalment parlant. A Catalunya observen amb bons ulls aquesta època daurada. I no dic que no sigui ver, però també tenc la sensació que pareix que qualsevol cosa que es faci està bé. Pens que no tot el que es fa està bé. Per això, hem de ser crítics i estar a l’aguait, perquè si tendim a banalitzar i a acceptar-ho tot, anirem cap a la mediocritat musical i de l’escena.”, diu Toni Jaume.

“Estam en un bon moment, per la qualitat i la multitud de propostaes. Això fa, però, que hàgim de saber triar. Per naturalesa i en determinades zones de Mallorca, pens que hi hauria propostes de molta qualitat. Ara bé, si volem que aquesta excel·lència perduri, les administracions haurien de donar suport a les escoles de música i fer escampar arreu del territori tot aquest potencial creatiu de què parlam”, conclou el crític musical.

stats