Cultura 06/09/2018

Jornades de divulgació sobre el passat, el present i el futur de Bellpuig

L'acte sorgeix de l'àmbit acadèmic i exposa diverses perspectives sobre el valor patrimonial del monestir i el seu entorn, que començarà a ser rehabilitat les setmanes vinents

María José Ribas
2 min
Monestir de Bellpuig./ BENET BOHIGAS, ARCA

Palma'De Bellpuig a Bellpuig. Els premonstratesos, de les Avellanes a Artà' són unes jornades de divulgació de tres dies, del 13 al 15 de setembre, en el marc de la intervenció que es preveu començar la setmana vinent. Amb un origen acadèmic, organitzades per Albert Cassanyes i Pere Fullana, han estat ben acollides per les administracions, per revalorar el valor patrimonial d'un conjunt catalogat com a BIC, propietat del Consell. Les activitats tindran lloc a Palma, al Centre Cultural Sa Nostra i a Artà a na Batlessa.

Aquest dijous al migdia s'han presentat les jornades amb la presència del vicepresident i conseller de Cultura del Consell de Mallorca, Francesc Miralles, que ha comentat que "Bellpuig és damunt la taula des del principi de legislatura, tant des d'una perspectiva de rehabilitació com de divulgació i recerca". Aquestes accions impliquen l'Ajuntament d'Artà, ja que formen part del discurs patrimonial del municipi. El batle d'Artà, Manolo Galán, ha expressat que "en el termini d'una setmana es preveu començar un projecte que està en procés de fa anys. Quan vàrem rebre una carta d'agermanament amb l'ajuntament d'Os de Balaguer, vàrem pensar que era un gest per universalitzar i fer valer aquest patrimoni."

Visita a Bellpuig./ CONSELL DE MALLORCA.

Albert Cassanyes és l'ànima d'aquestes jornades, ja que va desenvolupar la seva recerca predoctoral durant tres anys com a becari a la universitat de Lleida. El principal interès és vincular-lo amb el monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes de Lleida, actualment gestionat pels germans maristes. Els canonges regulars premonstratesos arribaren a Mallorca després de la conquesta de 1229. El rei Jaume I donà al monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, de l'ordre premonstratenc, drets i terres a Artà.

Les jornades pretenen donar a conèixer els premonstratencs i valorar-ne les accions i el llegat. Estructurades en tres dies, el primer, es tractaran els orígens, des d'un punt de vista històric i de la història de l'art; el segon, els trets característics dels dos monestirs i els seus recorreguts des de la seva fundació a l'edat mitjana, fins a l'actualitat; el darrer dia, dissabte, hi haurà una visita guiada al monestir a càrrec dels arqueòlegs del Consell de Mallorca, i l'acte institucional d'agermanament entre els ajuntaments. "L'objectiu és generar i compartir coneixements, sobre un orde desaparegut o que viu en l'àmbit testimonial", ha explicat Pere Fullana.

Projecte d'intervenció de Miquel Barceló

Ara la reactivació de les excavacions arqueològiques està en tràmit, alhora que s'estudia el projecte d'intervenció de Miquel Barceló, que suposarà un impacte a l'entorn, amb efectes beneficiosos i amenaces. Les veus institucionals tenen clar que no volen convertir el monestir en un centre turístic, en una estratègia d'ordenació urbanística, Barceló també participa en aquest debat. Hi ha un repte institucional amb un aliat i veí del poble, com és l'artista, que requereix un bon pla de gestió de patrimoni per començar amb les actuacions.

stats