Cultura 30/10/2014

Jordi Savall rebutja el Premio Nacional de música

El músic renuncia al guardó, concedit pel ministeri de Cultura, en desacord amb la política cultural del govern espanyol

Ara
2 min
Jordi Savall

BarcelonaEl ministeri de Cultura va fer pública ahir la seva decisió de concedir el Premio Nacional de música 2014 a Jordi Savall. Però, segons ha avançat l'ARA en primícia, el músic i compositor igualadí ha decidit no acceptar el premi, concedit en la modalitat d'interpretació i dotat amb 30.000 euros, per tal de mostrar el seu rebuig a la política cultural del govern espanyol.

Savall, que fa només dues setmanes va ser distingit amb la Medalla d'Or del Parlament de Catalunya, ho ha comunicat aquest dijous al matí al secretari d'estat de Cultura, José María Lassalle, i a través d'una carta al ministre de Cultura, José Ignacio Wert, en la qual afirma: "No puc acceptar aquesta distinció que ve de la mà de la principal institució de l'estat espanyol responsable del dramàtic desinterès i de la greu incompetència en la defensa i promoció de l'art i dels seus creadors".

A més, Savall considera insuficients "els esforços i les inversions que, des del govern de l'Estat, es dediquen al món de les Arts i de la Cultura en general". A més a més, "deplora la política de menyspreu del govern espanyol envers la immensa majoria de músics".

Desacords amb l'Estat

El jurat del premi va concedir el guardó al músic català per la seva "infatigable tasca de recuperació i difusió del patrimoni musical espanyol". Però Savall no recollirà el prestigiós guardó. El músic, que els últims anys s'ha mostrat especialment crític amb la política cultural del govern espanyol, ha denunciat l'oblit i la manca d'atenció per part del ministeri. Ara fa un any manifestava que "en quaranta anys no hem tingut cap ajut estable de l'estat espanyol, tot i que hem fet més de 80 concerts amb músiques espanyoles. Aquesta falta d'interès de l'Estat no és una casualitat, sinó un fet molt trist".

En la carta en què explica els motius pels quals rebutja el premi, Savall no fa referència a l'actual situació política a Catalunya, tot i haver-se pronunciat a favor del dret a decidir. Ara fa unes setmanes va signar, juntament amb Josep Carreras, Pep Guardiola, Xavier Sala i Martín, Joan Massagué i Pol Antràs, un article al diari 'The Independent', en què reclamava el dret dels catalans a pronunciar-se a les urnes sobre quin futur volen per al país.

stats