ART
Cultura 27/04/2017

"Joan Miró no distingia entre poema literari i plàstic, ell és el poeta"

El catàleg enraonat 'Miró i els poetes catalans' ha estat presentat a Palma

Margalida Mateu
2 min
L'obra de 'Miró i els poetes catalans' ha estat liderada pel poeta i crític Vicenç Altaió.

Palma"Una pàgina inèdita de la història de la cultura", així defineix Vicenç Altaió la publicació 'Miró i els poetes catalans', que ha estat presentada aquest dijous a Palma. És un llibre de gran format de 330 pàgines i 215 il·lustracions.

Es tracta d'una edició de tiratge numerat, limitat a 1.500 exemplars, que consta d'un llibre de gran format i d'un llibre d'estudi dins d'una capsa-estoig. El projecte, dirigit per Vicenç Altaió, un dels principals experts en el pintor, ha rebut l'estreta col·laboració dels successors de Joan Miró, de la Fundació Joan Miró de Barcelona i de la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma.

Altaió destaca a l'ARA Balears que "Miró tenia una gran relació amb la poesia; de fet, no distingia entre poema literari i poema plàstic; ell és el poeta". L'autor del llibre ens posa en situació: "Pensau que en la primera exposició que va fer Joan Miró l'any 1918 no va vendre un sol quadre i va rebre fortes crítiques; en canvi, des del primer moment qui li va donar suport foren els poetes".

'Miró i els poetes catalans' s'emmarca en la sèrie de llibres que l'Enciclopèdia catalana ha dedicat anteriorment als grans noms de l'art català del segle XX, com Picasso o Dalí. "Miró amb la seva revolta de la imatgeria arriba a convertir-se en el poeta del segle XX des de l'art", apunta Altaió, qui afegeix que "a la seva biblioteca hi trobam llibre de poemes. De fet, llegir poesia per a Miró era com avui dia qui va al gimnàs, com una cosa física, per oxigenar el cos".

Miró arriba a fer 109 llibres amb poetes d'arreu del món, però sempre manté el contacte amb els poetes catalans, especialment amb J.V, Foix, Carles Sindreu, Joan Brossa, Joan Perucho, Salvat-Papasseit, Salvador Espriu, Miquel Mart i Pol, però també manté molt de contacte amb autors mallorquins com Miquel Costa i Llobera, Robert Graves i Josep Maria de Llompart. "Un llibre que neix a Monroig i a Palma", conclou Altaió.

Presentació a Palma de 'Miró i els poetes Catalans'.

L'obra ha estat presentada aquest dijous a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma amb la intervenció d'Albert Pèlach, director general del Grup Enciclopèdia Catalana; Francisco Copado, director de la Fundació Pilar i Joan Miró; el fotògraf Jean Marie del Moral; l'escriptor Biel Mesquida, i el director del projecte, Vicenç Altaió.

stats