RECONEIXEMENT
Cultura 15/12/2017

Joan Mascaró, més present que mai

Ahir es començaren les jornades que avui continuen

Margalida Mateu
2 min
El filòleg orientalista mallorquí, especialitzat en llengua i en cultura sànscrites, Joan Mascaró.

PalmaJoan Mascaró és més present que mai. Entre ahir i avui es duen a terme a Palma i a Santa Margalida unes jornades d’homenatge a un dels personatges més cèlebres i internacionals que han donat les Balears, Joan Mascaró i Fornés, ara que es compleix el 120è aniversari del seu naixement.

Els actes han estat organitzats per la Conselleria de Cultura del Govern, la Universitat de les Illes Balears i l’Ajuntament de Santa Margalida i començaren ahir a l’Arxiu del Regne de Mallorca amb els discursos inaugurals dels representants institucionals i de Jordi Griera, un dels deixebles de Mascaró, qui recordà “la relació intensa” que hi va mantenir. Griera explicà que la seva relació amb el margalidà començà perquè Mascaró havia estat professor de sànscrit del seu pare, Rafel Griera Plans, durant els anys 30 a la Universitat Autònoma de Barcelona. Anys més tard i molt interessat per la filosofia oriental, el jove Griera partí cap a Cambridge, on va fer llargues estades amb l’autor mallorquí. Griera destacà les dues grans vessants de l’autor: l’espiritual i la literària, i les lloà com a “gran pioner que va ser i un dels primers occidentals que va posar la mirada a l’orient”.

Després de la intervenció de Griera, les jornades continuaren amb les ponències de Xavier Margais, Elisabet Abeyà, Margalida Calafat, Joan Mut, Margalida Munar, Sebastià Alzamora i Toni Gomila; a l’horabaixa es projectà el documental Llànties de foc, obra de Quindrop, a càrrec de Sílvia Ventayol. També hi intervingueren Damià Pons i Catalina Vaquer i clogué la jornada de l’Arxiu del Regne de Mallorca la intervenció del musicòleg Francesc Vicens sobre el seu llibre George Harrison. The Inner Light, una vida espiritual (2017), dedicat a la relació entre George Harrison i Joan Mascaró. Tot seguit, hi hagué una petita actuació musical de Xavier Escutia i Toni Vives, que interpretaren cançons dels Beatles.

Avui a Santa Margalida

Aquestes jornades són possibles gràcies als coordinadors Gonçal López, de la Universitat de les Illes Balears i Antoni Mas en representació de l’Ajuntament de Santa Margalida i de la UIB.

Avui els actes continuen al poble natal de Mascaró, Santa Margalida, amb una visita guiada a dos indrets ‘mascaronians’ titulada ‘Venim de Déu, vivim en Déu i anam a Déu’. Seguidament, hi haurà la presentació del suplement especial del diari ARA Balears dedicat al filòleg i la presentació del còmic Joan Mascaró i Fornés (1897-1987), obra de Tueldús (Ferran Aguiló i Bartomeu Seguí). Clourà les jornades un recital dels eivissencs UC.

stats