Novetat editorial
Cultura 09/03/2012

'Carretera secundària', de Joan Carreras, vol acostar-se al gran públic

En aquesta novel·la, l'autor barceloní s'endinsa en la relació d'un pare i un fill que passen un cap de setmana a la seva casa de Malzinelles. És, però, una trobada especial i, en aquella casa, res no és ben bé el que sembla i la desconeixença i la incomunicació seran temes de fons en el relat

Ara / Acn
2 min

BarcelonaQue una obra literària sigui de qualitat, no vol dir que sigui elitista. Així ho creu Joan Carreras (Barcelona, 1962) que, després de dues dècades publicant contes i novel·les, ara busca acostar-se al gran públic amb la seva última novel·la, 'Carretera secundària' (Proa). El Jonàs, un home "madur" segons l'escriptor, passa un cap de setmana a casa del seu pare, un home "vell", a Malzinelles. En aquella casa, però, res és ben bé el que sembla. Per a l'autor, la novel·la explica "l'entorn sentimental, la relació amb l'entorn immediat, l'ara i aquí". "No escric una cosa prefabricada per agradar, el que pretenc és que al públic li agradi el que vull explicar", ha afegit Carreras.

Joan Carreras va començar el seu viatge literari a principi dels anys noranta amb dos reculls de contes, seguits per les novel·les 'La gran nevada', 'Qui va matar el Floquet de Neu' i 'L'home d'origami'. La crítica sempre l'ha acompanyat de manera elogiosa i gairebé unànime, però potser no tant el gran públic.

Ara, amb 'Carretera secundària', l'escriptor barceloní s'hi vol apropar: "Hi ha l'ambició de traspassar una certa ratlla i arribar al reconeixement del gran públic, una cosa que sovint és difícil perquè tots ens movem per noms coneguts", ha assegurat Carreras. En aquesta novel·la, l'autor s'endinsa en la relació d'un pare i un fill que passen un cap de setmana a la seva casa de Malzinelles. És, però, una trobada especial i, en aquella casa, res no és ben bé el que sembla i la desconeixença i la incomunicació seran temes de fons en el relat. Una mort sobtada i la investigació policial pertinent, acabaran de situar els personatges.

"El llibre explica d'una manera molt comprensible i a la vegada amb el to i la qualitat que exigeix la literatura, el nostre entorn sentimental, la nostra relació amb l'ara i aquí. Ho explica d'una manera que fa fàcil que moltes persones s'hi puguin identificar, tant en el protagonista com en altres personatges", ha afirmat l'escriptor. "'Carreteres secundàries' dóna moltes de les respostes que el lector vol trobar del nostre dia a dia", ha afegit. Carreras ha confessat que en el moment inicial de l'escriptura es deixa endur per "l'apassionament creatiu", però llavors "és evident que s'ha de pensar en el lector". "No escric una cosa prefabricada per agradar, el que pretenc és que al públic li agradi el que vull explicar", ha assegurat l'escriptor barceloní. "La meva ambició és tenir desenes de milers de lectors a Catalunya i a arreu del món, no tinc cap vocació de ser minoritari", ha conclòs.

stats