Premis Ciutat de Palma
Cultura 21/01/2024

Joan Cabot rep el seu segon premi de periodisme per 'Campeón! Un thriller pop'

El podcast emès a IB3 Ràdio resseguia la trajectòria del controvertit Toni Pla

2 min
Aquest és el segon premi de periodisme per Joan Cabot.

PalmaDe les quatre edicions duites a terme fins ara del premi Miquel dels Sants Oliver de Periodisme, dues les ha guanyat la mateixa persona amb el mateix format. Tant el de l’edició de 2022 com el de l’actual han estat per un pòdcast del periodista i col·laborador de l'ARA Balears Joan Cabot. 

Si fa dos anys l’aconseguí amb Sa Porta, centrat en el barri de la Porta de Sant Antoni de Palma, enguany ho ha fet amb Campeón! Un thriller pop, una sèrie de quatre capítols –i un epíleg– que ressegueix la trajectòria de Toni Pla, un controvertit gestor cultural, productor musical, organitzador de concerts i un llarg etcètera de càrrecs. A partir de les veus d’un bon grapat de persones que el varen conèixer, des de socis que va tenir fins a músics a qui va estafar, Cabot reconstrueix també l’escena musical i el context cultural d’uns anys de plena eclosió a Ciutat: la dècada dels 90 i principis del 2000. 

La ignorància com a virtut

El periodista reconeix que se sent orgullós pel format, perquè “fins fa poc ningú no havia vist per aquí el potencial de la ràdio/pòdcast” i afirma que la seva virtut com a periodista és la ignorància. “No en tinc ni idea de res, no tinc una opinió gaire sòlida de res fins que no he fet 60 entrevistes als involucrats i és possible que al final acabi encara més embullat en matisos i clarobscurs”, explica. Demanat pel fet que sigui la segona vegada en quatre anys que guanya, fet que pot atribuir-se a un excés de talent per part seva o a certes mancances en el sector, afirma que es decanta per la segona opció. “La professió està completament desvirtuada i les condicions de treball a la majoria de redaccions no permeten fer la feina com cal. Els gabinets de premsa et donen la feina mig feta, però aquí és on es troba la trampa: ningú no examina o elabora, ningú no posa en dubte ni fiscalitza, i ben aviat les IA replicaran la majoria de treball de redacció”, argumenta. 

S’ha de dir, a més, que Cabot ja ha compartit la bona nova amb Toni Pla. “M’ha felicitat. I crec que se n’alegrava sincerament”, conta. I afegeix que Pla li va demanar que se’n recordàs d’ell en el discurs. I així ho ha fet. 

stats