Jan Fabre anirà a judici per abús de poder i assetjament sexual

La Fiscalia d'Anvers conclou que hi ha "proves suficients" per portar l'artista als tribunals

2 min
Jan Fabre

BarcelonaEl dramaturg i director belga Jan Fabre serà jutjat per abús de poder, assetjament sexual i ús de violència física. Després d'una investigació de gairebé tres anys, l'auditoria de treball de la Fiscalia d'Anvers conclou que hi ha "proves suficients" per portar als tribunals l'artista i coreògraf. La primera sessió del judici està prevista per al 21 de setembre. La investigació va arrencar el 2018, quan un grup de vint treballadors de la companyia Troubleyn, creada per Fabre, van denunciar públicament vexacions i sexisme del director. "Els abusos són el pa de cada dia", deien en un comunicat, en què també explicaven que "les pràctiques inadequades" tenien lloc des de feia dues dècades, i que els últims anys van plegar sis persones per casos vinculats al MeToo.

El motiu per escriure el comunicat va ser una entrevista de Fabre al principi del 2018 al canal belga VRT en què deia que no havia tingut problemes amb els seus treballadors "fins feia poc menys d'un any". El director va parlar de diverses confrontacions i va considerar que "hi ha alguna cosa de perillosa" alterant "el vincle secret" entre el coreògraf i el ballarí. També va argumentar que era molt exigent en tot el que demanava als ballarins, tant físicament com mentalment. "Només pot funcionar a través de la confiança mútua. Així és com hem treballat durant quaranta anys a la meva companyia i ha funcionat fantàsticament bé", va al·legar.

"Sense sexe no hi ha solo"

Arran d'aquelles declaracions, un grup de dones el van acusar de sexisme, humiliació i vexacions durant el procés de creació dels seus espectacles. Descrivien el director com a "impredictible" i posaven exemples de comentaris que feia als assajos: "Ets bonica però no tens cervell", "Ets com un pollastre sense cap" o "Tornes a estar massa grassa". També subratllaven que no es tractava de "situacions aïllades" sinó de "jocs psicològics recurrents" que buscaven "portar l'intèrpret fins a la llàgrima". Un dels ballarins que va treballar amb Fabre durant quinze anys va explicar: "Un dia va caure la proposta: «Sense sexe no hi ha solo». Quan ho vaig explicar a gent del meu entorn van arronsar les espatlles i van dir que formava part de la feina". Una altra intèrpret va explicar al New York Times que Fabre li va insistir perquè consumís cocaïna durant un rodatge. Ella ho va rebutjar diverses vegades, però finalment hi va accedir.

Fabre és director, coreògraf i artista visual de prestigi internacional. Ha exposat a la Biennal de Venècia, a la Documenta de Cassel, al Louvre i a l'Hermitage. Des de fa anys ha portat diversos dels seus muntatges al país, com per exemple Preparatio Mortis i Belgian rules. Sovint són espectacles amb escenes provocadores i d'alt contingut sexual. L'última de les seves peces que es va veure a Catalunya va ser The generosity of Dorcas al festival Temporada Alta del 2018. El Teatre Lliure havia programat Mount Olympus per al juny del 2019, però finalment es va cancel·lar.

stats