Música
Cultura 05/04/2023

Jakub Józef Orlinski, un 'heroi' barroc a l'Empordà

El contratenor polonès inaugura la primera edició de Pasqua del Festival de Peralada

3 min
El contratenor Jakub Józef Orlinski i el director Stefan Plewniak als jardins del Castell de Peralada.

BarcelonaEl contratenor polonès Jakub Józef Orlinski inaugura aquest dijous a les 19 h la primera edició de Pasqua del Festival Castell de Peralada. Ho farà a l'església del Carme amb l’ensemble Il Giardino d’Amore, dirigit per Stefan Plewniak, i amb un programa titulat Heroe! que inclou àries d'òperes de Vivaldi i Händel. "La música barroca és el pop de la seva època", diu sovint Orlinski, que aquest dimecres en roda de premsa a Peralada (Alt Empordà) ha insistit en la "connexió emocional" que estableix amb el públic. “Els compositors van compondre aquestes peces precisament per les emocions, que aquí són clares i profundes, i això no ha canviat gens. Estem parlant d’una emoció com l’amor, que és l’emoció principal i que fa 300 o 400 anys també ho era”, ha dit el contratenor nascut a Varsòvia el 1990. També ha recordat que als segles XVII i XVIII la gent "bevia i menjava" mentre mirava l'escenari i que no existia la rigidesa que s'atribueix actualment a la música clàssica.

Orlinski, un habitual del Palau de la Música, explica que "la tecnologia ha canviat moltíssimes coses", i que les xarxes socials que permeten als artistes "donar la mà a qui serà el públic del futur". "Es tracta que comprovin en primera persona si els agrada o no; si els escau més un concert o una òpera sencera; si són més de Mozart o de Puccini, o del Barroc com ho som nosaltres", diu.

Pel que fa a Heroe!, el programa del concert, Plewniak i Orlinski el van pensar amb la intenció de donar-li "dos significats", "un d'històric –diu Plewniak–, perquè Händel i Vivaldi sempre triaven herois antics per als seus títols, perquè era la moda. També ho feien els pintors, i el públic d'aquella època coneixia aquests herois perquè n'havien llegit alguna cosa o perquè havien sentit històries a l'església, o els les explicaven de petits abans d'anar a dormir. El segon significat és que en Jackub em sembla un heroi modern, té l'aspecte d'Apol·lo, i era interessant comparar l'antiguitat amb els herois moderns".

El concert d'Orlinski i Il Giardino d’Amore obre una programació que es completa amb tres propostes més. Divendres Sant, a les 19 h, serà el moment de La Giuditta, l'oratori de Scarlatti que interpretaran la soprano Serena Sáenz, el contratenor Xavier Sabata, el tenor Thomas Walker i la formació barroca Vespres d’Arnadí dirigida per Dani Espasa. El mateix dia, a les 23 h, el quartet vocal Cantoría, un grup emergent sorgit de l'Esmuc, farà l'Ofici de Tenebres de Divendres Sant, de Tomás Luis de Victoria. El festival es tancarà dissabte a les 19 h amb un recital líric del tenor Freddie de Tommaso i el pianista Audrey Saint-Gil, amb peces de Schubert, Bach, Felix Mendelssohn, Verdi, Puccini i Bellini, entre d'altres.

Els Kebyart a Cervera

A Cervera aquests dies continua el tretzè Festival de Pasqua, el més important del país dedicat a la música clàssica catalana. Dijous, a les 20 h, el quartet de saxos Kebyart Ensemble hi presenta el programa Memòria amb obres que s’han recuperat de l’oblit com el Quartet per a saxòfons de Montserrat Campmany, en la que serà la primera audició a Catalunya. Al matí, Roger Padullés i Francisco Poyato interpretaran cançons de Pau Casals i altres músics que van viure l’exili com Juli Garreta, Jaume Pahissa i Baltasar Samper. I dissabte clourà el festival cerverí l’Orquestra Barroca Catalana, amb un programa que inclou l’Stabat Mater de Josep Pla, a més d'altres obres del barroc català.

stats