CERTAMEN
Cultura 23/01/2015

Ja està tot a punt per al #FRAU_JOVE 2014

Ara Balears
2 min
El certamen #FRAU_JOVE 2014 exigeix la reposició de l’Art Jove que organitzava el Govern.

PalmaEl #FRAU_JOVE 2014, la “contra-convocatòria” en protesta per la desaparició des del 2012 del certamen d’Art Jove que tradicionalment organitzava el Govern, ja ho té tot a punt per dur-se a terme a Palma la setmana que ve, entre el dijous 29 i el divendres 30 de gener.

Expectació, n’hi ha, perquè són fins a 32 els projectes que s’han presentat a aquest certamen, dirigit a artistes de Balears menors de 35 anys i convocat per l’Associació d’Artistes Visuals de les Illes (AAVIB). I també s’hi suma expectació perquè el #FRAU_JOVE 2014 ha aconseguit tenir el suport d’un jurat d’excepció, format per Chus Martínez, exdirectora del Museu del Barri de Nova York i actual directora de l’Institut d’Art de l’Academy of Art and Design de Basilea (Suïssa); pel crític d’art i comissari d’exposicions David G. Torres; la historiadora Piedad Solans i l’artista mallorquí Bartomeu Sastre, guanyador de la darrera convocatòria de l’Art Jove, l’any 2012.

Tots quatre seran els encarregats de seleccionar, dia 29, els projectes finalistes. Aquesta primera sessió es durà a terme el proper dijous, mentre que serà divendres, dia 30, quan, després d’escoltar cadascun dels artistes triats defensar el seu projecte, els membres del jurat decidiran quins són els artistes guanyadors de la “contraconvocatòria”, que és com l’anomenen els organitzadors mateixos.

Protesta i demanda de dimissió

El concurs #FRAU_JOVE 2014 és, a més d’una forma de protesta contra el nul suport que l’expressió artística més jove ha rebut per part de l’Institut Balear de la Joventut, una manera de defensar la creació jove de les Illes i les bones pràctiques per part de l’Administració. L’AAVIB va impulsar fa mesos aquesta convocatòria per demanar la reincorporació immediata de l’Art Jove d’Arts Visuals i també la destitució de la directora de l’Institut Balear de la Joventut, María José Frau. Precisament, la contraconvocatòria du el nom de Frau Jove en al·lusió evident a la política popular i també a l’incompliment de les bones pràctiques que provocà, el 2012, les protestes dels artistes davant unes pràctiques considerades improcedents.

Un suport extraordinari

Els organitzadors d’aquesta primera i s’espera que darrera convocatòria del #FRAU_JOVE han aconseguit un suport extraordinari, i no només per a la configuració del jurat. El certamen també ha rebut el suport d’Hangar de Barcelona, del centre Matadero de Madrid i de la Furtherfield Gallery de Londres, espais per a la creació més innovadora, que acolliran l’exposició dels projectes guanyadors. L’Associació d’Artistes de Catalunya (AAVC) i la UAAV (Unió d’Associacions d’Artistes Visuals) també han sumat la seva veu a les reivindicacions.

Així mateix, l’anomenada contraconvocatòria ha aconseguit tenir el seu ‘AntiFrau Palacete’, on tindran lloc, la setmana que ve, les deliberacions del jurat, a més d’un còctel que prepararà Peixos de la Terra. Se’n farà especial ressò el programa Fluido Rosa de RNE3, l’equip del qual es desplaçarà a Palma per enregistrar-lo des de la seu del certamen.

stats