Patrimoni
Cultura 15/03/2023

Inventariar per transmetre: es recopilaran prop de 600 mostres de patrimoni immaterial de Mallorca

El projecte, que pot durar fins a quatre anys, va arrancar el mes de gener i, des de llavors, s'han recomptat 43 manifestacions entre les de Palma i el Llevant mallorquí

3 min
Imatge d'arxiu d'un cant de la Sibil·la a la Seu.

PalmaEl cant de la Sibil·la de Capdepera, l’elaboració dels senyorets de Sant Blai i de la greixonera dels Darrers Dies a Sant Llorenç, així com l’ofrena floral i l’himne a Sant Ignasi de Son Servera, entre d'altres, són algunes de les manifestacions ja registrades que formaran part de l’Inventari de patrimoni cultural immaterial de Mallorca. El projecte és del Consell de Mallorca, i l'està fent l’empresa Labrit Patrimoni Immaterial, amb un pressupost de 300.000 euros de la Direcció Insular de Patrimoni, fet que el converteix en el projecte d’inventari de patrimoni immaterial més ben dotat de tot l’estat espanyol.

Aquest dimecres, la responsable de Cultura del Consell de Mallorca, Bel Busquets, i representants de l'empresa, Andreu Ramis i Miquel Frontera, han presentat el primer balanç d'aquest document, que té l'objectiu d'identificar, definir i descriure manifestacions de les diferents tradicions, rituals, actes festius, músiques i sabers artesanals de Mallorca. Un material que, segons han explicat, serà una font de coneixement i servirà tant a la societat com a investigadors i estudiosos per conèixer aquest patrimoni immaterial. A més, també serà una eina per ajudar els responsables polítics a decidir què s'ha de protegir.

El procés de recopilació de manifestacions va començar dia primer de gener, i té una durada de 24 mesos, prorrogable 24 mesos més, fins al 2026. Ramis ha comentat que està previst inventariar unes 600 manifestacions. En aquest primer any de feina, la idea és recopilar fins a 140 manifestacions (ja se n'han inventariat 43) de la zona de Palma i voltants i cinc municipis del Llevant i el nord de l'illa (Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Muro i Santa Margalida).

A partir del 2024, aquesta tasca es farà a la zona de Ponent i el nord. El 2025 es durà a terme al nord-est i al Pla-Centre, i durant el 2026 serà el torn del Migjorn i Pla-Ponent de l’illa. En finalitzar el contracte, s’hauran inventariat un total de 600 manifestacions, 10 per cada municipi o barriada de l'illa.

Abans de començar el projecte, i juntament amb el Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca, es va fer un estudi previ per identificar les manifestacions immaterials susceptibles de formar-ne part. A més, s’han identificat les principals fonts d’informació d'aquestes festes: "Una de les coses més interessants del projecte és que hem fet protagonista el subjecte, i no tant l'objecte", ha apuntat Ramis. Així, aquelles persones que s'encarreguen de fer la festa, que en són protagonistes, són les que comuniquen i expliquen la festa a l'equip de l'inventari.

"Els portadors són el bessó del patrimoni cultural immaterial. Les persones formen part activa d’aquest patrimoni gràcies a la transmissió intergeneracional que en fan i, per tant, n’esdevenen protagonistes. La seva implicació en el projecte és indispensable i la resposta que hem tingut no podria ser millor", ha assegurat Ramis.

Què s'ha inventariat fins ara?

Fins avui s’han registrat 43 manifestacions, 21 a la zona de Llevant i 22 a Palma (30 per cent del material que es preveu inventariar enguany). Aquestes manifestacions es divideixen en vuit àmbits: comunicació i oralitat; activitats productives (oficis); festes, creences i rituals; manifestacions escèniques i parateatrals; música; alimentació; usos de la natura, i sociabilitat.

Així, a la Part Forana d'aquesta primera fase estan ja inventariats el cant de la Sibil·la de Capdepera; les festes de Sant Antoni de Capdepera, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Muro; l’elaboració dels senyorets de Sant Blai i de la greixonera dels Darrers Dies a Sant Llorenç; l’ofrena floral i l’himne a Sant Ignasi de Son Servera, i la construcció de ximbombes a Muro, entre d’altres.

De Palma s'han recopilat les neules retallades, l’elaboració de la llet d’ametla, el cant de la Sibil·la, la festa de l’Estendard, els cavallets cotoners, l’Adoració dels Reis d’Orient, la cavalcada dels Reis, els foguerons de Sant Antoni, les Beneïdes, la revetla de Sant Sebastià, l’elaboració de les ensaïmades i els llonguets, la festa de la llum a la Seu i la Rua, entre molts altres.

Miquel Frontera ha explicat que de cada manifestació s'han de fer enregistraments audiovisuals i fotografies, tasca que requereix un coneixement previ de la manifestació. Les fotografies, a més, han de ser de diferents tipus, com ara de detalls, però també de context. Se'n triaran un total de cinc per cada manifestació.

L'equip

El grup de persones que fan feina en aquest projecte és un grup multidisciplinari amb una gran experiència en la realització de preinventaris i inventaris de patrimoni immaterial. L’empresa està formada per dos coordinadors, Andreu Ramis i Miquel Frontera, i vuit col·laboradors locals, que abasten àmbits que abracen des de l’antropologia fins a la història, història de l’art, filologia, llengua i literatura, així com també especialitzacions en patrimoni immaterial, gestió cultural i documental, gastronomia i perspectiva de gènere.

L’equip de Labrit, amb el suport del Consell de Mallorca, treballa conjuntament amb les comunitats portadores, un conjunt de persones de cada un dels municipis que aporten els seus coneixements i faciliten l’enregistrament de les manifestacions per inventariar.

stats