Cultura 12/03/2015

La Interpol vol millorar la protecció del patrimoni cultural

La organització policial internacional s'ha reunit en un simposi per prendre mesures davant dels atacs que està patint el patrimoni cultural

Efe
1 min

ParísLa interpol ha organitzat un simposi a la seva seu central, a Lyon, sobre com millorar la protecció del patrimoni cultural. Això arriba en un moment en què aquest patrimoni està particularment en perill per les accions de grups com els jihadistes de l'Estat Islàmic a Iraq o Síria -com ara el saqueig i la destrucció de peces de més de 3.000 anys del museu de Mossul, a Iraq-.

En un comunicat, la Interpol ha explicat que aquest simposi de tres dies, que va començar aquest dimecres, reuneix a més de cent delegats d'una quarantena de països per fer una revisió “en un moment en què el tràfic il·lícit d'obres culturals i la seva destrucció preval en algunes regions degut a la inestabilitat i el terrorisme”, entre altres coses.

El secretari general, Jürgen Stock, va destacar la força que està prenent el mercat negre d'obres d'art amb la conveniència de les crisis a l'Orient Mitjà. Aquest tràfic “s'està fent tan lucratiu com el de drogues, armes o béns piratejats ja que les antiguitats representen una font potencial de grans riqueses pels grups terroristes”, va assegurar Stock.

La interpol ja ha desenvolupat una sèrie d'instruments per ajudar la policia, així com a entitats públiques i privades, a detectar i identificar obres d'art robades. D'aquesta manera les cases de subhastes, per exemple, podran consultar arxius de l'agència en la que estan censades més de 45.000 d'aquestes obres robades.

stats