Cultura 13/03/2019

Una cambra fosca per reflexionar sobre paisatge, cultura i natura

'INLAND Tramuntana' s'inaugura aquest dijous 14 de març a Es Baluard

Ara Balears
2 min
Les Missions artísiques a la Serra de la Tramuntana apleguen artistes, arquitectes, mestres i cineastes locals, nacionals i internacionals

PalmaEs Baluard i el Consorci Serra de Tramuntana inauguren, aquest dijous 14 de març, l'exposició 'INLAND Tramuntana'. Es tracta d'un projecte que conclou el 'workshop' interdisciplinari que va tenir lloc a Deià en el marc de l'última edició de les Missions Artístiques de la Serra de Tramuntana.

La instal·lació és una cambra fosca que reflexiona sobre les interaccions entre el paisatge, la cultura i la natura, a partir del treball de Lluc Mir, cap del Gremi de Margers, una entitat que reuneix els artesans de parets de pedra en sec, fonamentals per construir les terrasses de la Serra. La peça ha estat realitzada a partir del taller en què varen participar artistes, arquitectes, mestres i cineastes dels àmbits local, estatal i internacional com María Alcaraz, Arantxa Boyero Lirón, Óscar Canalis Hernández, Gema Capdevila Serrano, Carme Frau, Alberto Fernández Jiménez, Laurent Gardet, Marta Goro, Beatriz Millon i Lorena Mullet i Delgado. La mostra es podrà visitar del 15 al 31 de març 2019 a l'Aljub del museu.

El col·lectiu INLAND - Campo Adentro diu que “Lluc explica els coneixements multisensorials (tocar la pedra, el so quan es romp, la seva aparença i color) que els margers utilitzen de manera interioritzada, encarnada, una manera d’operar molt ràpida, que va més enllà de la lògica aparent". “La importància de mantenir aquestes pràctiques artesanals i agràries és fonamental en un paisatge de camp en lluita contra la gravetat. A mesura que el turisme reemplaça el cultiu d’oliveres, el paisatge, que ha estat declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO, es va perdent a poc a poc”, afegeixen.

Connectar el sector rural i l'art postcontemporani

INLAND - Campo Adentro va ser creat per l’artista i agroecòleg Fernando García Dory el 2009, al capdavant del taller juntament amb Marta Goro. Actualment, INLAND funciona com a grup que possibilita espais per a col·laboracions sobre el territori, economies i comunitats com a substrat per a les formes culturals de l’art postcontemporani.

Amb intervencions múltiples en diversos països, INLAND publica llibres, produeix exposicions i fabrica formatge. També assessora la Comissió Europea sobre l’ús de l’art en les polítiques de desenvolupament rural, al mateix temps que facilita un moviment europeu de pastors, rehabilita pobles abandonats i promou l’accés a la terra en diferents llocs des de l’òptica de la producció artística i agrícola col·lectiva.

'Adopta una olivera'

D’altra banda, INLAND engegà el projecte 'Adopta una olivera', com una manera de crear complicitat entre els visitants de l’illa i el cultiu i el manteniment de les oliveres centenàries, o fins i tot mil·lenàries, associades a paisatges amb un gran valor però amb produccions econòmiques petites i poc competitives.

Quan algú adopta una olivera a canvi d’una tarifa anual, es posa a l’arbre el nom de l’adoptant i se’l manté informat sobre la cura que se’n té i els tractaments que rep. El col·lectiu s’ha presentat a la Biennal d’Istanbul (2015); al Casco Art Projects, Països Baixos (2015); al PAV de Torí, Itàlia (2015), i al Museu de Maebashi, al Japó (2016). El 2017, INLAND va ser present al CCA de Glasgow; al MAMM de Medellín; al MALBA, a l'Argentina; al BAU de Bozen, Itàlia, i al FHU de Pulla, Itàlia.

stats