Cultura 09/06/2022

Gramàtiques i diccionaris a un clic!

La nova eina de l'IEC permetrà resoldre dubtes gramàtics i ortogràfics i incorpora totes les variants geogràfiques

ARA
2 min
El nou diccionari de Gramàtica en línia

Aquest dijous l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha penjat en línia la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC), publicada en paper el 2016; l'Ortografia catalana (OIEC), aprovada el 2016 i també publicada en paper el mateix any, i la Gramàtica bàsica i d'ús de la llengua catalana (GBU), publicada en paper el 2019 i adreçada especialment als estudiants. En els tres casos, es tracta de la segona edició revisada i, quan es fa la consulta a la web, es pot contextualitzar en tot moment i desplaçar-se pel text. "No són PDFs sinó que estan totalment adaptats a l'entorn web amb un bon sistema de cercadors", diu Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l'IEC. "En tots els casos hi ha exemples i s'especifica les variants i la normativa segons el lloc geogràfic o segons el registre", afegeix Dols.

Totes les conjugacions possibles

L'IEC assegura que aquestes edicions en línia es mantindran constantment actualitzades, com ja passa ara amb el Diccionari de la llengua catalana (DIEC). L'objectiu, segons l'IEC, "és potenciar el coneixement i l'ús de la llengua i fer familiars als usuaris no especialitzats les gramàtiques i l'ortografia com a eines de consulta". Dols destaca sobretot l'eina que permet buscar com es conjuguen els 8.756 verbs que tenen entrada al DIEC i que consten d'un total de 482.785 formes conjugades amb les variants geogràfiques reconegudes per la normativa. "És una eina molt vàlida, perquè fins ara podies consultar en paper o a l'Optimot, però sovint t'adreçava a un verb model. Nosaltres incorporem totes les conjugacions específiques de cada verb", assegura Dols.

Amb els nous diccionaris GIEC es poden fer dos tipus de recerca: la que permet localitzar només els apartats de l'obra que tracten sobre un determinat mot o concepte o n'aporten informació rellevant (cerca per matèria) i la que permet cercar una forma amb les seves variants (cerca amb variants). En el cas de la GBU, es poden consultar els enregistraments sonors dels exemples. Es poden fer consultes sobre normatives i d'ús i hi ha un glossari dels termes gramaticals. Finalment, l'OIEC aplica totes les modificacions aprovades el 2021 i ofereix un índex analític i una guia bibliogràfica. A més, es pot filtrar tipològicament segons si són mots pertanyents al lèxic comú o si són xifres, símbols o abreviacions.

stats