Cultura 16/04/2020

L'IEB amplia ajuts del 2019 perquè puguin acollir esdeveniments cancel·lats pel covid-19

És la primera línia de subvencions del Govern balear aprovada pel sector cultural després de decretar-se l'estat d'alarma

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu d'un concert a les Balears

PalmaLa Conselleria de Cultura ha ampliat ajuts del 2019 de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) perquè puguin acollir esdeveniments cancel·lats o ajornats a causa del decret d'alarma pel coronavirus. Així, aquest dijous s'han publicat al BOIB quatre convocatòries de subvencions amb caràcter urgent i retroactiu, "atesa la situació d’excepcionalitat amb motiu de la pandèmia del covid-19 i l’interès general", segons apunten en un comunicat.

La inversió és la mateixa que s'havia previst abans del la crisi sanitària, un total de 565.000 euros, i l'ampliació dels terminis té l’objectiu de " donar suport als sectors de les arts escèniques, les arts visuals, la música, els autors i editors i la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears".

La convocatòria preveu les següents línies de subvenció, que s'allarguen totes fins el 20 d'abril: una línia de suport a les arts escèniques a partir de l’1 d’agost de 2019 dotada amb 170.000 euros; una altra per a les arts visuals, des de l’1 de desembre de 2019, per un import de 125.000 euros, i una altra per a la música, intèrprets i compositors de les Balears a partir de l’1 de juliol de 2019, per 170.000 euros.

D'altra banda, també ha s'allargat fins la mateixa data la línia dedicada al programa de mobilitat Talent IB entre les Illes Balears i els territoris de parla catalana tant pel que fa al suport als autors i editors, des de l'1 de desembre de 2019, com pel que fa al suport a l’edició i promoció de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració a les Balears durant el període entre el 4 d’octubre de 2019 i el 20 d’abril de 2020, dotada amb 100.000 euros.

Pel que fa a pagaments anticipats, la Conselleria informa que "excepcionalment" es podran fer bestretes per un import màxim del 75% de la suma de la subvenció, concedida sempre que s’acrediti que no es disposa de recursos suficients i sempre que es justifiqui l’exigència de garanties.

"L’especial i singular incidència que tenen en el sector cultural de les Illes Balears els efectes de la pandèmia ha motivat la publicació urgent d’aquesta convocatòria, amb l'objectiu de protegir l’ocupació i mantenir el teixit productiu de les activitats culturals de les Balears", argumenta l'IEB en una nota de premsa. I hi afegeix: "S'entén la cultura com a bé inherent i indispensable d’interès general per fomentar la cohesió social i territorial i els múltiples valors i beneficis socials, educatius, econòmics i polítics que aporta a la societat".

Per altra banda, l’Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears (ICIB) també està treballant en una línia d'ajudes per donar suport a activitats de projecció exterior i intercanvi entre les illes de projectes audiovisuals.

stats