Cultura 20/10/2022

Identifiquen les restes d'Aurora Picornell, el símbol de la repressió franquista a Mallorca

També s'han trobat els cossos de quatre dones que molt probablement corresponen a les Roges del Molinar

4 min
La militant comunista Aurora Picornell, que va ser assassinada pels franquistes el 5 de gener de 1937.

Palma"Aurora torna a casa". Així ha anunciat el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, que les restes d'Aurora Picornell han estat identificades a la fossa de Son Coletes. La sindicalista i militant del Partit Comunista, el nom de la qual simbolitza la repressió franquista a Mallorca, va ser assassinada a 24 anys el 5 de gener de 1937 al cementiri manacorí, contràriament a la hipòtesi que ubicava la seva mort a Porreres. "Hem trobat les restes de cinc dones i hem tingut la sort d'identificar les d'Aurora. Avui és un dia històric per a les Balears", ha afegit un emocionat Yllanes, que ha comparegut aquest dimecres en roda de premsa juntament amb el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i la representant de Sociedad de Ciencias Aranzadi, l'arqueòloga forense Almudena García-Rubio, coordinadora dels treballs d'exhumació a Manacor.

Pel que fa a les altres dones, que amb tota certesa són les Roges del Molinar, Jurado ha detallat que es tractaria de les companyes d'Aurora Picornell: Berlarmina González Rodríguez, Catalina Flaquer Pasqual i les seves filles Antònia i Maria Pasqual, totes elles lluitadores antifeixistes. Cal tenir present que a la fossa de Porreres es varen identificar les restes del pare d'Aurora, Gabriel Picornell.

Restes de les Roges del Molinar al cementiri manacorí de Son Coletes.

Les proves d'ADN han confirmat la troballa de les restes d'Aurora Picornell, gràcies al fet que s'han pogut comparar amb les del seu germà, Ignasi. Els cossos d'Aurora i les Roges del Molinar es varen trobar a la fossa número 3 del cementiri de Son Coletes entre novembre i desembre de 2021, durant la segona fase d'excavacions i exhumacions a Manacor. Segons ha detallat García-Rubio, l'esquelet d'Aurora estava ben conservat i presentava cinc forats per trets d'arma de foc: tres al cap –un per l'occipital, un per la templa dreta i a la zona facial esquerra–, un al pit i un altre a un braç. Les restes també revelen una fractura al peroné dret, probablement per una contusió.

Amb les restes d'Aurora Picornell, han aparegut diversos objectes, encara que el més significatiu és una ploma estilogràfica jaspiada, que estava en el tòrax dret i que s'està restaurant als laboratoris d'Atics (Mataró). García-Rubio ha destacat que "és la primera vegada que es troba una ploma al costat del cos d'una dona". "Encaixa amb el que era i feia, perquè una de les seves dedicacions era l'escriptura", ha afegit l'arqueòloga. També hi havia un botó blanc de nacre, una sivella metàl·lica, una agulla imperdible, un botó metàl·lic de pressió i dos pesos circulars de plom –es tracta d'unes peces que es col·locaven a les faldes.

La troballa a Manacor descarta la hipòtesi de l'assassinat de les Roges del Molinar a la Creu de Porreres, tal com havia plantejat tradicionalment la historiografia. "L'excavació de Son Coletes ha revolucionat l'estudi de la repressió franquista", ha afirmat Jesús Jurado, qui ha remarcat que ha estat gràcies a la insistència de la Comissió de Fosses i Desapareguts de les Illes Balears i de Memòria de Mallorca que es va decidir tirar endavant les tasques d'exhumació a Manacor.

Ploma que s'ha trobat juntament amb les restes d'Aurora Picornell a Son Coletes.

Una lluitadora de família

Aurora Picornell (Palma, 1912) formava part d'una família de classe treballadora i ben activa políticament. A 14 anys començà a treballar com a sastressa i aviat s'implicà en la política. Va escriure a la revista Ciutadania i impulsà la revista Concepción Arenal, centrada a promoure la figura de l'escriptora feminista gallega. A 18 anys ja era vocal de la Lliga Laica de Mallorca –fundada pel lliurepensador comunista Ateu Martí–, i després de la proclamació de la Segona República va ser responsable de l'organització de dones del Partit Comunista de les Illes Balears. Sindicalista i feminista, va impulsar el Dia de la dona treballadora a Mallorca. Va ser inevitable que es convertís en un símbol de les idees progressistes a l'illa.

En 1932 inicià una relació amb un agent de la Internacional Comunista, Heriberto Quiñones, amb qui va tenir una filla, Octubrina Roja, el 27 d'agost de 1934. Però la seva vida es truncà els primers dies després del cop d'Estat de 1936, quan va ser detinguda. Els franquistes la varen tancar primer a la Presó Provincial de Palma i després la varen dur a la presó de dones del carrer de Sales. Va desaparèixer amb les seves companyes el 5 de gener de 1937 –el seu pare, Gabriel Picornell Serra, va ser assassinat a Porreres el mateix mes.

Yllanes ha assenyalat que "la família decidirà on enterrarà Aurora", però també ha remarcat que "l'entrega de les restes tindrà tota la cerimònia que mereix". "S'ha de dignificar aquesta cerimònia. A més, Aurora Picornell és filla predilecta de Mallorca des del 2017", ha sentenciat.

Aurora Picornell, en el Consell

El quadre d'Aurora Picornell s'ha col·locat a les escales del Consell de Mallorca

Aurora Picornell va ser declarada filla il·lustre de Mallorca el 2007, essent l'ecosobiranista Miquel Ensenyat president del Consell. Per això, tot just donar-se a conèixer la identificació de les restes de la lluitadora antifeixista, el Consell de Mallorca ha penjat el seu retrat presidint l'escala principal de la seu del carrer Palau Reial.

stats