Cultura 10/11/2020

'Una història vertadera', de Teatre de la Sargantana, duu a escena els abusos infantils

Es podrà veure dijous, 12 de novembre, a Ca n'Oleo en el marc del programa d'activitats organitzades per la fundació Rana per tal de sensibilitzar la població sobre aquests problemes

Clàudia Darder
2 min
'Una història vertadera', de Teatre de la Sargantana

PalmaUna història vertadera és el resultat d'un procés de creació col·lectiva fet a partir de les idees aportades per Pepa Horno, psicòloga infantil, a l'equip de l'obra, format pel director Pere Fullana, director de l'ESADIB, i els intèrprets Tomeu Blanch, Alba Flor i Patricia Morales. La proposta neix per parlar des d'un escenari sobre el maltractament i l'abús infantil en un espectacle dirigit als més petits, però apte per a tots els públics. Aquest dijous es podrà veure a Ca n'Oleo en el marc del programa L'art de sensibilitzar. Treballar pels drets de la infància, que organitza la fundació Rana durant el mes de novembre.

Així, gràcies a la col·laboració de l'Oficina de cooperació i solidaritat de la UIB, s'ha organitzat aquest cicle d'activitats dedicades a la sensibilització en l'abús sexual infantil, tal com ho expliquen des de la fundació. "El novembre és el mes de la infància, i cada dijous feim una activitat enfocada a treballar aquesta sensibilització. Enguany ho hem fet a través de l'art per demostrar que també aquest sector pot explicar els conflictes i problemes que deriven d'una situació de maltractament infantil", diuen des de Rana.

Aquest dijous, 12 de novembre, és el torn de la proposta de la línia infantil de la companyia Iguana Teatre, Teatre de la Sargantana. A partir de tres personatges -na Berta, na Maria i en Pau-, l'obra explica una història de maltractament infantil des de la senzillesa, en clau de faula, gairebé com si es tractàs d'un conte d'aventura; tot d'acord amb les recomanacions de la psicòloga infantil Pepa Horno.

A Una història vertadera, na Berta i na Maria ajuden en Pau a contar tot el seu camí vital, des de quan va ser un infant abandonat, passant per la recerca d'una família que l'aculli, un episodi d'abús greu, la impossibilitat d'adaptar-se a l'escola i la recerca d'una mare que resideix en un altre país.

Una de les finalitats de l'obra és rompre el silenci sobre el maltractament infantil i exposar-lo davant les víctimes potencials per tal d'ajudar-los a reconèixer situacions d'abús, com també donar-los algunes eines per verbalitzar i denunciar aquests tipus de conflictes. Per això, la fundació Rana l'ha programada pel cicle d'activitats 'L'art de sensibilitzar'. A més, el projecte de Teatre de la Sargantana té la voluntat de col·laborar amb entitats socials que treballen el maltractament infantil. Així ho van fer amb l'anterior producció, Hannah dels tres països, i en especial amb el projecte Migracions, que lidera la Fundació Teatre del Mar amb el suport de la Caixa.

Programa d'activitats de Rana

El Dia internacional de la infància és el dijous, 19 de novembre. L'activitat programada per a aquest dia és la projecció a CineCiutat de la pel·lícula No tengas miedo, dirigida per Montxo Armendáriz, a les 19 i a les 21 hores.

La darrera activitat serà a Ca n'Oleo. Concretament, es podrà veure un espectacle de dansa de la ballarina Maria Gelabert. A més, es llegiran una selecció dels relats recopilats al volum Antología Superinfancia, que va coordinar Silvia Díaz.

La primera trobada en el marc d'aquest cicle va ser dia 5 de novembre, quan es va inaugurar l'exposició multidisciplinària d'artistes mallorquins. Es pot veure fins dia 29 de novembre. Aquesta mostra és possible gràcies a la col·laboració de SOS Generation.

stats