'Gunda' guanya el premi al millor documental al Festival DocsBarcelona

El film de Viktor Kossakovsky és fruit de la immersió en el dia a dia d'uns animals de granja

Ara
2 min
Una imatge del documental 'Gunda'

BarcelonaGunda, del rus Victor Kossakovsky, ha guanyat el premi al millor documental al Festival DocsBarcelona, que ha tancat aquest dissabte una edició híbrida (presencial i online) amb més de 85.000 espectadors, segons dades facilitades per l'organització. El documental Gunda, produït per Joaquin Phoenix, és un exercici d'immersió absoluta en el dia a dia d'una truja i els seus garrins acabats de néixer, unes vaques i uns pollastres. Que també són, i no és casualitat, els tres tipus de carn que més produïm i mengem. Kossakovsky coneix bé les xifres –300 milions de vaques sacrificades a l'any, 1.500 milions de porcs i 66.000 milions de pollastres–, però a Gunda prefereix evitar les imatges terribles d'animals amuntegats als escorxadors i opta per filmar-los en escenaris amables, com granges o santuaris, perquè volia “mostrar els animals com són” i no parlar de “les horribles condicions en què viuen la majoria”, perquè això seria “posar un altre cop el focus en els humans”.

El col·lectiu Hong Kong Documentary Filmmakers ha rebut el premi nou talent amb per Inside the brick wall. El premi del públic i el del jurat jove se'ls ha endut El retorn: la vida després de l'Isis, d’Alba Sotorra. El palmarès del DocsBarcelona s'ha completat amb premis per a El secreto del Doctor Grinberg, d'Ida Cuéllar; Room without a view, de Roser Corella, i La ermitaña, d'Anna Hanslik.

El director del DocsBarcelona, Joan González, ha manifestat que estan segurs que la fórmula híbrida d'aquesta edició "es mantindrà un cop acabi aquest període excepcional". "Les coses estan canviant i el DocsBarcelona està atent a aquests canvis per adaptar-s'hi en alguns casos, com tot l'univers en línia, i anticipar-se en d’altres, com l'experiència presencial a les sales amb nous elements que anirem desenvolupant", ha afegit.

stats