Música
Cultura 27/01/2020

Els Grammy consagren Billie Eilish com a estrella postmil·lennial

Rosalía fa història guanyant el premi al millor disc de música urbana llatina

Xavier Cervantes
4 min
Billie Eilish  a la sala de premsa amb els premis

BarcelonaDisc de l'any, millor cançó, millor enregistrament, millor disc de pop i millor artista revelació: aquests són els cinc Grammy amb què la Recording Academy, l’acadèmia musical nord-americana, ha premiat Billie Eilish, imbatible gràcies a l’impuls postmil·lennial de l’àlbum When we all fall asleep, where do we go?, un treball que ha sumat dos premis més,els que s’ha endut el seu germà, Finneas O’Connell, com a productor de l’any i a la millor enginyeria de so. Era la primera vegada que Billie Eilish estava nominada als Grammy i ha arrasat.

Encara no fa un any, el 9 de març del 2019, va actuar al Sant Jordi Club de Barcelona. De fet, ni tan sols havia publicat When we all fall asleep, where do we go?, però l’artista californiana, nascuda el 18 de desembre del 2001, ja començava a ser un fenomen. Sis mesos després va omplir el Palau Sant Jordi., parada barcelonina d’una gira mundial que segueix al 2020. El seu pop entre tenebres i vulnerabilitats, de melodrama postmil·lennial, estava connectant amb el públic, i de quina manera. La indústria musical nord-americana se n’ha fet ressò i ha consagrat Billie Eilish com a estrella tot just quan l’assenyala com a la millor artista emergent. La rapidesa amb què està aconseguint fer història és tot un senyal d’aquests temps.

El que ha assolit té pocs precedents en la història d’aquests premis, sobretot per la magnitud dels guardons. És l’artista més jove que guanya el Grammy al millor àlbum -l’anterior era Taylor Swift-. A més, sent considerada artista revelació (artista nova segons la terminologia dels Grammy), s’emporta cinc premis principals, una fita que abans havien aconseguit, atenció als noms, Amy Winehouse, (2008), Norah Jones (2003), Alicia Keys (2002), la imparable Lauryn Hill de The miseducation of Lauryn Hill (1998) i Christopher Cross (1981). Adele i Beyoncé han aplegat sis Grammy algun any, però no van tenir tants premis com Eilish el primer cop que van ser nominades.

Rosalía, flamenca i trilingüe

En la gala celebrada diumenge a Los Angeles, When we all fall asleep, where do we go? va ser considerat el disc de l’any i el millor disc de pop; Bad guy, la millor cançó i el millor enregistrament i Eilish la millor artista revelació (artista nova segons la terminologia dels Grammy), una categoria a la qual també estava nominada Rosalía. Tot i no guanyar aquest premi, Rosalía també ha fet història als Grammy perquè El mal querer ha guanyat el guardó al millor disc de música urbana o alternativa llatina.

Rosalia es posa a la sala de premsa amb el Grammy al millor àlbum llatí, urbà o alternatiu per a 'El Mal Querer'

Rosalía és la primera artista catalana que aconsegueix un Grammy després de la pianista Alicia de Larrocha (guanyadora de quatre premis els anys 1974, 1975, 1988 i 1991). Se suma també al selecte grup d’artistes i grups de l’Estat que han guanyat un Grammy (més enllà dels que han sigut premiats en els Grammy Llatins), com ara Jordi Savall, Josep Carreras, Enrique Iglesias, Julio Iglesias, Plácido Domingo, La Quinta Estación i un Alejandro Sanz que diumenge va guanyar el guardó al millor àlbum de pop llatí per #Eldisco, el quart Grammy del músic madrileny.

En el discurs d’agraïment, Rosalía va combinar l’anglès, el castellà i el català, cada llengua adreçada a entorns diferents. “És un honor rebre aquest premi, però alhora el que més m’emociona és que aquesta nit podré fer una actuació inspirada en el flamenc per a tots vosaltres, i això significa molt per a mi. Significa tant que em sembla al·lucinant”, va dir en anglès pensant segurament en la Recording Academy. Les paraules en català van ser per a la família: “Us estimo molt. Gràcies, perquè sense vosaltres no hauria pogut arribar fins aquí”. I en castellà va saludar els músics llatins: “ ¡Bendiciones! ”.

Efectivament, en la segona part de la gala Rosalía va interpretar Juro que, la cançó que va estrenar fa uns dies i que seguint la línia d’ El mal querer combina el tango flamenc amb la producció electrònica, i va completar l’actuació amb Malamente, el tema que la va llançar a la fama internacionalment i amb el qual ja va guanyar dos Grammy Llatins el 2018.

A més del triomf de Billie Eilish, aquests Grammy amb domini femení també van premiar Lizzo, que es va endur tres guardons: millor disc de pop urbà contemporani ( Cuz I love you ), millor actuació solista de pop (Truth hurts ) i millor actuació de R&B tradicional (Jerome). En altres categories, el raper Tyler, The Creator, que al juny actuarà al Primavera Sound, va guanyar el Grammy al millor àlbum de rap per Igor ; Elvis Costello, el de pop vocal tradicional (Look now); Vampire Weekend, el de música alternativa (Father of the bride); Cage The Elephant, el de rock (Social cues); Angélique Kidjo, el de world music (Celia, el seu homenatge a Celia Cruz); Anderson Paak, el de R&B (Ventura); Chick Corea, el de jazz (Ride me back home), i Michelle Obama va rebre el Grammy al millor àlbum de spoken word per Becoming. En l’apartat de clàssica, la mezzosoprano Joyce DiDonato va guanyar el de millor disc de solista vocal per Songplay.

També van obtenir gramòfons Gustavo Dudamel, Kronos Quartet, Marc Anthony, Gloria Gaynor, Tanya Tucker, Willie Nelson, Esperanza Spalding, John Williams i The Chemical Brothers, entre d’altres.

stats