MÚSICA
Cultura 11/02/2013

'Babel', de Mumford & Sons, disc de l'any en uns Grammy dominats per The Black Keys

La banda novaiorquesa FUN. s'ha endut el cobejat guardó de millor cançó de l'any per 'We Are Young'

Efe
3 min
El cantant de Black Keys, Dan Auerback, toca amb la Preservation Hall Jazz Band a la gala dels Grammy / GETTY

Los Angeles'Babel', dels britànics Mumford & Sons, s'ha coronat aquest diumenge a la nit com el millor àlbum de l'any en la 55na edició dels Grammy, els premis més rellevants de la indústria de la música, una cerimònia dominada per la banda de rock The Black Keys, que s'ha endut quatre gramòfons daurats.

Els londinencs no han pogut amagar la seva sorpresa en pujar sobre l'escenari del pavelló Staples Center, a Los Angeles (Califòrnia), ja que "els Black Keys han estat arrasant tot el dia", ha admès el líder de la formació, Marcus Mumford.

El de millor disc ha sigut el segon guardó de la vetllada per al grup, que a la gala prèvia a l'esdeveniment televisat -on es van anunciar 70 de dels 81 premis-, han aconseguit el de millor vídeo versió llarga, per 'Big Easy Express'.

The Black Keys s'han confirmat com els grans vencedors amb quatre estatuetes: millor disc de rock ('El camino'), millor cançó de rock, millor actuació de rock, (tots dos per 'Lonely Boy') i millor productor (per Dan Auerbach, guitarrista i cantant de la formació).

Gotye, Skrillex, Jay-Z i Kanye West s'han endut tres premis cadascun, mentre que Frank Ocean, Chick Corea, Esperanza Spalding, Matt Redman i FUN. han triomfat per partida doble a la gala de tres hores i mitja, presentada pel raper LL Cool J.

La banda novaiorquesa FUN. s'ha endut el cobejat guardó de millor cançó de l'any -premi al compositor-, per 'We Are Young', i el de millor artista novell. Així mateix, Gotye ha posat la seva signatura sobre un altre dels trofeus més cobejats: millor gravació de l'any -premi a l'artista i el productor-, per 'Somebody That I Used To Know'. Aquesta estatueta ha sigut lliurada per un sobri Prince, que ha aparegut amb bastó i ulleres de sol.

L'esdeveniment, com és habitual, s'ha caracteritzat una vegada més per comptar amb algunes actuacions musicals d'allò més destacades, especialment el tribut a Bob Marley fet per Bruno Mars, Sting, Rihanna i tres fills del mític artista (Ziggy, Stephen i Damian) i l'homenatge a Levon Helm, bateria i vocalista de The Band, al qual s'han sumat Elton John, Mavis Staples, Brittany Howard, Zac Brown, Mumford & Sons i T Bone Burnett.

Igual d'atractives han resultat les aparicions d'Elton John i Ed Sheeran ('The A Team'), la pluja de FUN. amb 'Carry On', el retorn per la porta gran de Justin Timberlake (en mode retro per 'Suit & Tie', acompanyat per Jay-Z, i a tot color per 'Pusher Love'), el duet format per Bruno Mars i Sting ('Locked Out Of Heaven') o la versió feta pel colombià Juanes de 'Your Song', el famós tema d'Elton John.

Mumford & Sons ('I Will Wait'), Maroon 5 i Alicia Keys ('Daylight' i 'Girl on Fire'), Rihanna ('Stay'), The Black Keys amb la banda de jazz Preservation Hall ('Lonely Boy'), Kelly Clarkson ('Tennessee Waltz' i 'Natural Woman'), The Lumineers ('Ho Hey'), Jack White ('Love Interruption' i 'Freedom at 21'), Carrie Underwood ('Blown Away' i 'Two black Cadillacs') i Frank Ocean ('Forrest Gump') també han posat el seu segell personal.

Entre les notes curioses ha destacat el desafiant vestit de Jennifer Lopez. L'artista porto-riquenya no ha dubtat a mostrar les seves cames, molt més del que hagués preferit el canal de televisió CBS, que la setmana passada va demanar als convidats cautela a l'hora de triar el vestuari. "Com veieu, vaig llegir el vostre missatge", ha dit amb sorna la cantant.

En l'apartat llatí, Juanes ha guanyat el Grammy al millor àlbum pop llatí per 'MTV Unplugged Deluxe Edition' i The Clare Fischer Latin Jazz Big Band ha aconseguit el millor àlbum llatí de jazz, per 'Ritme'.

El guardó al millor àlbum de rock llatí, urbà o alternatiu ha sigut per 'Imaginaries', de Quetzal, mentre que l'estatueta al millor àlbum tropical llatí se l'ha emportat 'Retro', de Marlow Rosat i la Riquela.

El gramòfon daurat al millor disc de música regional mexicana ha sigut per Lila Downs per 'Pecats i miracles'. Per la seva banda, el músic cubà Arturo Sandoval s'ha endut el Grammy al millor àlbum de Big Band de jazz per 'Dear Diz' (Every Day I Think Of You).

stats