Patrimoni
Cultura 19/07/2022

Un grafiti al Panteó: polèmica a Roma per un acte vandàlic en un edifici del segle II

Els restauradors s'afanyen a retirar la pintada amb làser i la policia en busca el responsable

2 min
La pintada sobre el Partenò, a Roma

Barcelona"Aliens exist". Aquesta pintada va aparèixer diumenge al Panteó romà, un edifici del segle II, dels més antics que es conserven millor de l'Antiga Roma i Patrimoni de la Humanitat des del 1980. La indignació es va escampar ràpidament per la capital italiana i tot el país, entre locals i turistes, i les autoritats es van posar a buscar immediatament l'autor d'aquest acte vandàlic. Trobar-lo serà complicat, perquè a la zona no hi ha càmeres de vigilància i les dels edificis adjacents estaven desactivades, segons els mitjans locals. És el primer grafit que es fa en aquest edifici en els últims deu anys.

Un grup d'especialistes retiren amb làser la pintada sobre l'edifici romà

Després d'estudiar com procedir per no danyar la pedra amb els productes de neteja, aquest dimarts a primera hora els experts s'han afanyat a esborrar amb làser aquest atemptat contra el patrimoni, fet en un mur lateral d'un temple fundat el 27 aC que va ser reconstruït després per l'emperador Adrià. Segons la directora dels Museus Estatals de Roma, Mariastella Margozzi, és la tècnica "més segura i ràpida", tot i que no s'havia fet servir mai. "El làser aplicat a baixa intensitat elimina les micropartícules de color que estan agafades a la superfície del marbre", ha explicat a Efe la directora del monument, Gabriella Musto. Els restauradors treballen sota aquesta onada de calor perquè no hi quedi cap rastre ni marca però després caldrà aconseguir que la pedra recuperi el color original, una "petita restauració cromàtica i pictòrica".

La directora del Panteó demana suport policial per evitar casos com aquest, perquè a les nits no hi ha servei de custòdia que vagi a càrrec del ministeri de la Cultura. "És necessari un suport més actiu i constant als llocs de la cultura que són fràgils i que estan sota els ulls i les mans de tots", diu.

En plena temporada turística, centenars de persones entren cada dia i de forma totalment gratuïta al Panteó d'Agripa, conegut per la seva enorme cúpula. Alguns han portat aigua i menjar als treballadors per solidaritat. A dins, hi ha les tombes dels dos primers reis d'Itàlia, Vittorio Emanuele II i el seu fill Umberto I, però també el pintor de pintors, Rafael. És a dir, tot un símbol d'Itàlia.

Els voluntaris de l'associació Retake Roma, que es dediquen des de fa anys a netejar pel seu compte les pintades que inunden la ciutat monumental, des del primer moment van denunciar l'acte vandàlic en un edifici de dos mil·lennis d'història i van demanar accions a l'alcalde Roberto Gualtieri.

stats