Còmic
Cultura 22/02/2022

"Tot el que et devem, i tot el que som gràcies a tu", Miguel Gallardo

Companys de professió i personalitats de diferents àmbits recorden el dibuixant de Lleida

2 min
Miguel Gallardo

BarcelonaLa mort de Miguel Gallardo ha estat molt sentida per gent de diferents generacions i àmbits. N'hi ha que connecten el dibuixant de Makoki amb una joventut viscuda a finals dels 70 i principis dels 80 en una Barcelona bruta i bèstia, pura línia xunga. "Avui el Makoki s'ha quedat orfe, i jo també una mica", diu l'actor Josep Julien sintetitzant el sentiment de molts.

D'altres recorden les primeres lectures adultes, gairebé d'amagat, de la revista El Víbora. També n'hi ha de més joves que van quedar enlluernats per l'estil i la paleta de color que exhibia l'il·lustrador lleidatà en diaris i revistes internacionals. I molts van simpatitzar amb la tendresa de María i jo i en general de les novel·les gràfiques. Les reaccions a la desaparició de Gallardo són ben eloqüents sobre l'estima i l'admiració que despertava.

Per al músic basc Fermin Muguruza, Gallardo va ser una influència primerenca en la cançó Don Vito y la revuelta en el frenopático, del grup Kortatu. Més endavant, va inspirar Muguruza en l'aventura Black is beltza, que va culminar en una pel·lícula d'animació. "Agur, estimat Miguel, gran inspiració amb Makoki, enorme inspiració amb María. El teu suport a Black is beltza va ser molt important, i el teu afecte i el de la teva companya Karin, imprescindible", ha piulat en català.

Companys de professió també han recordat Gallardo. "Un dibuixant fora de sèrie i una persona amb un sentit de l'humor privilegiat, una artista brillant i propera", ha dit Manuel Bartual. "Quina immensa tristesa, i tot el que et devem, i tot el que som gràcies a tu", ha expressat Manel Fontdevila. "No es pot entendre la història del còmic sense la figura de Miguel Gallardo", ha afegit Javier Rodríguez, que com altres també n'ha destacat "la generositat i el gran sentit de l'humor". "Infinita tristesa", ha escrit Roger Pelàez, hereu d'aquella línia xunga i admirador incondicional de Gallardo.

"Un artista extraordinari, un il·lustrador brillant i una referència per al món de la cultura i el còmic. Una forta abraçada a la família i amics", ha dit el director del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), Pepe Serra, commogut com també el festival Animac de Lleida, el Gremi de Llibreters, l'Associació d'Il·lustradors de Catalunya, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, l'escriptor Màrius Serra, el Gremi de Llibreters, l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i el director d'infraestructures de l'Hospital de Sant Pau, Agustí Grau, que recorda les il·lustracions que va fer a les plantes de pediatria de l'Hospital de Sant Pau: "Una persona i un professional excel·lents".

stats