Patrimoni
Cultura 15/07/2011

El Govern treballarà perquè la Seu Vella de Lleida sigui considerada Patrimoni de la Humanitat

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat que s'ha de vincular la Seu Vella a aspectes com la pau o la convivència

Efe
3 min

LleidaEl conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha expressat avui el suport del govern català per aconseguir el reconeixement de la vella catedral de la Seu Vella de Lleida com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco.

Mascarell, que ha assistit al Consell de Govern del Consorci del Turó de la Seu Vella i al Plenari del Museu Diocesà, s'ha mostrat disposat a treballar per aconseguir que aquest conjunt catedralici, icona de Lleida i "monument de caràcter nacional de referència", sigui considerat en un futur patrimoni mundial.

El conseller ha advertit, això no obstant, que aquesta no serà una tasca fàcil, atès que a Espanya existeixen ja molts monuments que són Patrimoni de la Humanitat i la voluntat de la Unesco, ha recordat, és no incrementar "en excés" l'actual nombre de conjunts monumentals reconeguts internacionalment.

"Cal treballar a poc a poc i amb bona lletra perquè no és una cosa fàcil. No hem de ser ingenus, és un procés llarg i complex", ha advertit Mascarell, que ha indicat a més que Lleida competeix al seu torn amb tots els altres països que també volen veure reconeguts els seus monuments per part de la Unesco.

Tot i així, el titular de Cultura ha assegurat que la Seu Vella de Lleida "s'ho mereix" i que, per tant, des de la Generalitat es treballarà perquè sigui considerada Patrimoni de la Humanitat. "Però els jutges no som nosaltres, les regles de joc no les posem nosaltres", ha insistit.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha remarcat, en aquest sentit, que la Unesco valora cada vegada més els valors intangibles associats a un monument, de manera que resulta molt important vincular la Seu Vella a aspectes com la pau o la convivència. "Hem de ser capaços d'associar els valors de pau, convivència i cultura a un edifici com aquest, que va començar sent una catedral, que després va ser una caserna, que ha patit diverses guerres que l'han destruït parcialment i que avui és un element de referència cultural al país", ha manifestat.

L'alcalde de Lleida ha assenyalat, a més, que el reconeixement mundial d'aquest conjunt monumental ajudaria a impulsar el seu potencial turístic internacional.

El 2009 van passar pel Turó de la Seu Vella uns 52.000 visitants, una xifra que va créixer substancialment l'any passat, en què es va arribar als 72.000.

Des de principi d'any ja són 25.000 les persones que l'han visitat, la majoria d'elles, entre un 25 i un 30%, procedents de la província de Lleida.

Els turistes de la resta de Catalunya representen entre el 20 i el 25% del total de visitants, mentre que els d'altres comunitats espanyoles suposen aproximadament el 15%.

Els turistes estrangers representen un mínim percentatge del total, sent França el principal país de procedència, amb prop de 4.000 visitants.

Ros ha indicat, sobre això, que és necessari donar una major projecció internacional a aquest conjunt monumental i aconseguir que tingui cabuda en els circuits turístics europeus.

A la reunió del Consell de Govern del Consorci del Turó de la Seu Vella s'ha acordat el seu pressupost ordinari per a aquest any, que serà de 760.000 euros, inferior als 830.000 euros de 2010, a causa de la retallada de les aportacions de la Generalitat i l'Ajuntament, que cauen prop d'un 20%. També serà aquest any inferior per aquest mateix motiu el pressupost del Museu de Lleida, que serà de poc més d'un milió d'euros. El conseller Mascarell ha recalcat, això no obstant, que aquest pressupost permetrà afrontar sense problemes els reptes del museu per a aquest exercici.

stats